Reformátori lelkület

A reformációra készülve, a címben szereplő témában tartottak konferenciát presbitereknek Miskolcon, a Vasgyári Református Templomban, szeptember 11-én. A Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) Dél-Borsodi Területi Szervezetének hagyományos, őszi rendezvényén áhítat, előadás, bizonyságtétel, zenés műsor és csoportbeszélgetések várták az érdeklődőket.

kép

A konferencia résztvevőit a szervezet nevében Victorné Kardos Erika elnök, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye képviseletében pedig Balajthy József főjegyző köszöntötte.

kép

Igehirdetéssel a házigazda vasgyári gyülekezet lelkipásztora, Antal Mariann szolgált, aki a Máté 5:13-16. alapján hangsúlyozta: "feladatunk a missziónak a szolgálatát betölteni a mi területünkön". Leírhatatlanul szükség van azokra, lelkészekre, presbiterekre, gyülekezeti tagokra, egyházi elöljárókra, akik sóként és világosságként tudnak jelen lenni az emberek között – emelte ki az igehirdető, aki arra buzdított, hogy bátran éljük meg hitünket, református keresztyén egyházunk tradícióit, mert éppoly drága kincsek azok, mint "a só a világban".

kép

Dienes Dénes gyűjteményigazgató előadásában három reformátor, Luther Márton, Kálvin János és Ulrich Zwingli személyiségét, munkásságát hasonlította össze, és sorra vette azokat a dolgokat, ami közös volt a gondolkodásukban. Rávilágított, hogy mindhárman szenvedélyesen keresték "az igazságot", azaz a választ arra a kérdésre, hogy mi végre vagyunk a világban. A Szentírást elsődleges forrásnak tekintették és vallották, hogy "a felismert igazsághoz" rendíthetetlenül ragaszkodni kell.

kép

"A reformáció pontosan azt jelenti, hogy ismét rácsodálkozik egy nemzedék arra, hogy a Szentírásban Isten világosan megmondta az embernek, hogy mit akar. Az ember számára az igazság elsődleges forrása a Szentírás, és ez a 21. században sem kerülhető meg: ha meg akarunk újulni, akkor a Szentíráshoz kell visszatérni, a Szentírás mély értéséért kell könyörögni és annak mély igazságait kell prédikálni és hirdetni!"