Rendkívüli Egyházkerületi Közgyűlés

Egyházkerületünk rendkívüli közgyűlést tartott október 5-én a püspökszentelés előtt a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Dísztermében.

A közgyűlésen az egyházkerületi főjegyző, a zsinati tanácstag, a zsinati tanulmányi és teológiai bizottsági tag, az igazgatótanács elnökének és új tagjának, az egyházkerületi gazdasági bizottsági elnök, valamint a Szeretetszolgálat igazgatójának személyéről is döntöttek. Az eseményen a közgyűlés 53 tagjából 33 volt jelen.

A püspökbeiktató közgyűlés köszöntéssel, igeolvasással és imádsággal kezdődött. Az utolsó vacsorára vonatkozó igét Barna Sándor püspök olvasta fel Máté evangéliumának 26. fejezetéből.

A közgyűlést megnyitván dr. Molnár Pál főgondnok a múltról szóló számvetésében azt mondta, hogy véleménye szerint sem országos, sem pedig kerületi szinten nem nyilvánul meg a református egyház által vallott és a vágyott egység, amelynek szemléltetésére a főgondnok Pál filippiekhez írt levele 3. szakaszának 14. versét idézte: „de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” A főgondnok úgy látja, hogy az elmúlt évek kataklizmás időszakaiban a református egyháznak nem sikerült megtartania a versben megfogalmazott törekvést, amelyben azonban nem lehet meghasonulni lehetőséget adva ezzel másoknak arra, hogy kihasználják ezt a hiányosságot. Arra kérte a közgyűlés tagjait, hogy a célt szem előtt tartva próbálják meg vezetni az egyházkerületet.

kerulet_pszenteles (23)

Ezt követően dr. Dienes Dénes, az Egyházkerületi Választási Bizottság elnöke beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az egyházkerületben megürült püspöki tisztségre a törvény értelmében választást írtak ki. A Választási Bizottság augusztus 6-án tartotta meg szavazatbontó ülését, amelyen megállapította, hogy 289 érvényes szavazat érkezett. Az elnök megemlítette, hogy egy egyházközség nem élt szavazati jogával. Az eredmények beszámolóját folytatva az elnök elmondta, hogy a 289 érvényes szavazatból Barna Sándorra 160, Mészáros Istvánra pedig 129 szavazat érkezett. Majd ismertette, hogy a Magyarországi Református Egyház választásai szabályairól szóló 2022. évi IV. törvény 51. § (5) bekezdése alapján, mivel a választás a jogorvoslatra nyitva álló határidő letelte napján, augusztus 12-én jogerőre emelkedett, a Választási Bizottság megállapította és igazolta Barna Sándor püspök megválasztását, amelynek eredményét korábban már közzé is tette. Az elnök utalva az 1734-es első püspökválasztásra megjegyezte, hogy annak jegyzőkönyve a püspöki tisztséget szent tehernek nevezte, majd kérte Istent, hogy adjon erőt a megválasztott püspöknek a szent teher hordozására.

Dr. Dienes Dénes beszámolója után listás szavazással döntöttek az egyházkerületi főjegyző, a zsinati tanácstag, a zsinati tanulmányi és teológiai bizottsági tag, az igazgatótanács elnökének és az igazgatótanács új tagjának, valamint az egyházkerületi gazdasági bizottsági elnökének személyéről. A Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) Szeretetszolgálatának igazgatói megbízásáról a Diakóniai Bizottság javaslatára szintén az egyházkerületi közgyűlés döntött. Ez a megbízatás 2 évre szól: ez év december 1-jétől 2026. november 30-áig.

kerulet_pszenteles (14)

A közgyűlés elfogadta az egyházkerületi elnökség javaslatát a tisztségekre. Ennek megfelelően az egyházkerületi főjegyző Kolumbán Gábor lett, mint ahogy a zsinati tanács tagja, valamint a zsinati tanulmányi és teológiai bizottsági tagja is. A közgyűlés az egyházkerület gazdasági bizottsági elnökévé a hagyományok szerint a mindenkori püspököt, ez esetben Barna Sándort választotta. A TIREK Fenntartói Igazgatói Tanácsok elnökévé Rácsok Andrást, a Fenntartói Igazgatói Tanácsok új tagjává dr. Bihari-Isépy Zsófiát és Kolumbán Gábort, a TIREK Szeretetszolgálatának igazgatójává pedig Molnár Ildikót választották.

A rendkívüli közgyűlésen átadták a TIREK Oktatási Díját, amelyet az előző közgyűlési ülési határozat értelmében Kerekesné Tóth Éva, a Miskolci Édenkert Református Óvoda korábbi vezetője kapott meg a Miskolc-Diósgyőri Református Egyházközség felterjesztése alapján az egyházkerületi óvodai nevelésben több évtizeden át hűséggel végzett munkájáért, továbbá a gyülekezetekben, különösképpen a Miskolc-Diósgyőri Református Egyházközségben végzett odaadó szolgálatainak elismeréseképpen. Mivel az előző közgyűlésen Kerekesné Tóth Éva nem volt jelen, a díjat Barna Sándor püspök most adta át neki.

kerulet_pszenteles (18)

Kerekesné Tóth Éva a díj átvétele után kifejezte háláját Istennek azért, hogy a legelső református óvoda alapítójaként, tagjaként és vezetőjeként az egyházkerület égisze alatt immár 31 éve szolgálhatja Istent, s mivel képtelen megválni a gyermekektől a nyugdíj mellett is folytathatja munkáját. Nagyszerűnek tartja, hogy „magvetőként” dolgozhat, és Isten szeretetét sugározhatja a gyermekek és a szülők felé.

Ezt követően Csomós József, a Tiszáninneni Egyházkerület nyugalmazott püspöke is szólt a közgyűlés tagjaihoz.

kerulet_pszenteles (26)

A közgyűlésen eskütétellel iktatták be Kolumbán Gábor főjegyzőt. Az eskü szövegét Barna Sándor püspök mondta elő. Az eskütétel után az egyházkerületi közgyűlés ünnepélyes istentiszteleti rendtartásban iktatta be a megválasztott püspököt október 5-én 14 órai kezdettel a Miskolc-Avasi református templomban.