Pünkösd Bűkkzsércen

Visszaemlékezés a noszvaji, cserépfalui és bükkzsérci református gyülekezetek pünkösdi közös, szabadtéri istentiszteletéről

Aki mezőgazdasággal foglalkozik, vagy nyitott szemmel járja a vidéket, láthatja, hogy nem sok maradt a tavaszi, nyár eleji csapadékos időszakból. A földből elfogyott a nedvesség, mi meg a nagy forróságban szinte el is felejtettük, hogy mennyire örültünk a tél után kisütő napfényes időnek. Nem csak a kukorica, de még az erdők is száradnak, a forró száraz augusztus végére inkább előre hozták a téli álmot. Régen volt már a levélbontás, a tavasz, azóta megtették a maguk dolgát, ha az élet forrása elfogyott, hát pihenjünk!

thumbnail_IMG_6861

Fotó: Anda Kincső

Olykor a mi keresztyén életünk is átél hasonló szárazabb időszakokat, amikor nincs annyi ünnep, mint tavasszal: böjti alkalmak, húsvét, konfirmáló fiatalok, pünkösd növekvő lelkesedése hónapokkal mögöttünk maradt. Elfedi a nyári meleg, a nyaralás, utazás, a táborok élményei. Pedig a pünkösdi Lélek nem csak az ünnepen érvényes, hisz épp azt ünnepeljük, hogy eljött hozzánk, és velünk van! Isten élő Lelke segít megérteni a Szentírást minden nap, amikor olvassuk. A Lélek vígasztal, ha elkeseredünk, saját bűneink vagy éppen a gyász miatt: Jézus meghalt értünk, és feltámadt! Fontos feleleveníteni ezeket az élményeket, erőt, bátorítást meríteni belőle, hogy legyen kedvünk a jól végzett munkához, amire Isten áldással, az emberek pedig hálával válaszolnak.

thumbnail_IMG_7114

Fotó: Anda Kincső

Minden összetett, komoly alkalomnak vannak láthatatlan segítői: köszönjük a Tiszáninneni Református Egyházkerület anyagi támogatását, ami pénzügyi hátteret biztosított a főző csapatoknak. Kerületi támogatásból finanszíroztuk előadónk utiköltségét, a tisztasági eszközöket, és vásároltunk néhány evőeszközt is, ha nem hozott valaki magával tányért, az se maradjon éhen. Így lett öröme a főzőcsapatoknak, a süteményt készítőknek, a gyermekekkel játszó fiataloknak, asztalokat, székeket pakoló, sátrat állító férfiaknak. Mindannyian hozzátettek valami kézzel foghatót, kóstolhatót az alkalomhoz.

A zenészek precíz beállása, pontos hangolása, a ritmusban, hangerőben egymáshoz igazodás fegyelme tette élvezetessé a sok-sok dicsőítő éneket, melyekbe a gyülekezet is be tudott kapcsolódni, magáénak érezve a dalokat. Isten igéjét Gacrucza-Nagy Emese cserépfalui lelkipásztor hirdette, amit aztán dr. Csókay András személyes életéből, megtapasztalásaiból való bizonyságtétele erősített meg. Hiszem, hogy az énekekkel, imádságokkal megfelelő nyitott szívet készített Isten mindannyiunkban, és a pünkösdi úrvacsoraosztás után, amit mindhárom gyülekezet saját templomában tartott, mindannyiunkat gazdagított az együtt átélt igeélmény.

thumbnail_IMG_6957

Fotó: Anda Kincső

Az egész alkalmat megnyitó, örvendező gyermekek tánca csak pár perc volt. Szinte csak ilyen rövid, elsuhanó gondolat, amikor most visszaemlékszünk a tavaszra, de velünk maradhat a hangulat: hálás, örvendező, és tele az Élet reménységével! Maradjon velünk ez a tavaszi reménység a nyár végén, őszi, lombhullatós, szüretelős időben is, hiszen ahogy mordul az időjárás, úgy közeledünk majd adventhez, karácsonyhoz, hogy a mindig velünk lévő Istennel mi is közösségben maradjunk, egész évben, egész életünkben!