Otthon a templomban

Összesen 214 millió forintból megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten református temploma. A beruházás érdekében a református gyülekezetek is összefogtak.

Tizenkét év után először tartottak istentiszteletet október 4-én a kesznyéteni református templomban. Ennyi ideje annak, hogy a templom felmérését végző szakember megállapította: a födém és a padlásszerkezet állapota életveszélyes, ezért az épületet nem lehet használni. Teljes körű felújítás volt szükséges a külső-belső tatarozást, a vizesedés megállítását, a nyílászárók, a padló és az elektromos vezetékek cseréjét is beleértve. A magyar kormány 184 millió forintot adott a munkákhoz. A beruházást az egyházkerület és a hívők is támogatták. A református gyülekezetek két éve az október végi perselypénzüket ajánlották fel erre a célra.

kép

Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes az istentiszteleten tartott igehirdetésében hálát adott a több mint százéves templom megújulásáért. Mint mondta: Isten a legjobbat és a legszebbet érdemli, az elsőt, a tökéletest. Ilyen ez a templom is, ami - mint mondta - ajándékokat rejteget a hívők számára. „Hadd teljünk be a házad javaival, templomod szentségével!”

kép

– A templom otthon, ahol a bennünket szerető Isten lakozik. Ahol letehetjük terheinket, gondjainkat, mert van, aki biztosan meghallgat. Ahol hálát és köszönetet mondhatunk, és őszintén beszélgethetünk Istennel – fogalmazott Pásztor Dániel, aki hozzátette: Isten házában mind egyformák vagyunk.

kép

Az igehirdetés után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a kereszténység az elmúlt két évezredben soha zárkózott be, és nem öncélúan segített, tanított, terjesztette a kultúrát, hanem ezt mindig a társadalomért tette. Az államtitkár méltatta a helybélieknek a református közösségért végzett munkáját. Soltész Miklós arról is szólt, hogy az elmúlt évtizedben a kormány az egyházakkal összefogásban háromezer templomot újított fel a Kárpát-medencében, és több mint százharmincat épített.

kép

Mint azt Nagy István Károly kesznyéteni lelkipásztor az ünnepségen elmondta: rendkívüli összefogás indult az 1908-ban épült templom felújításáért. Milliós nagyságrendű összeg gyűlt össze a munkálatokra. Környékbeli áruházak és a szomszédos települések is csatlakoztak a gyülekezet által meghirdetett adománygyűjtő programokhoz. Tiszaújváros reformátusai például templomukat adták kölcsön egy jótékonysági orgonaversenyhez.

kép

Szőnyi Tamás köszöntőjében emlékeztetett, hogy a kesznyéteniek a felújítás ideje alatt a gyülekezeti házban tartották istentiszteleteiket. A borsod-gömöri esperes aláhúzta: Kesznyéten mindig ragaszkodott református hitéhez és ez a kitartás vezetett templomuk felújításához is.

kép

„Életünk az isteni szándékhoz igazodás nélkül elveszett. Enélkül csak reménykedhetünk, hogy jól éljük életünket” – mondta beszédében Csernaburczky Ferenc egyházmegyei gondnok, aki szerint hit kell a célok kitűzéséhez és eléréséhez. Úgy vélte: a templom felújítása is hit által fogalmazódott meg a gyülekezetben és ez tartotta bennük a reményt, hogy álmuk valóra válhasson.

Kojsza Péter