Ökumenikus Világimanap Miskolcon is

Idén Kuba volt a március első péntekén megtartott Ökumenikus Világimanap témája, melynek liturgiáját a legnépesebb karibi sziget keresztyén asszonyai állították össze. A hagyományokhoz híven a Tiszáninneni Református Egyházkerületben is csatlakoztak a programhoz.

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottsága idén is részt vett a világimanapi kezdeményezésben, melynek keretében március 4-én a kubai keresztyén testvéreket ismerhettük meg közelebbről. A "Fogadjátok magatokhoz a gyermekeket, mert ezzel engem fogadtok be" tematikájú imafüzetet több mint 20 kubai keresztyén asszony közösen dolgozta ki. Miként látják a kubai asszonyok a saját országukat? A politikai és társadalmi megrázkódtatások fényében milyen aggodalmakat és reményeket táplálnak? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok, akik részt vettek a határokon átívelő kezdeményezésben.

Miskolcon két évtizede minden évben csatlakoznak a nők világimanapjához, melyre most is a város keresztyén felekezeteiből várták a női bizonyságtevőket. Reformátusok, evangélikusok, katolikusok és baptisták az egyházkerületi székház nagytermében együtt hallgatták meg Kovács Zoltán metodista lelkipásztor és felesége Kubáról szóló előadását és mondtak imádságot a nehéz sorsú gyermekekért és a szegénységben élő családokért.

Domokosné Fazekas Hajnalka programszervező szerint a világimanapi alkalmak az éppen aktuális ország nehézségeire mutatnak rá, ugyanakkor követendő példával is szolgálnak.

– Ilyenkor azért imádkozunk, hogy megszűnjenek a nehézségek és pozitív irányú változás történjen az életükben. Imádkozunk, hogy elérjenek minket azok a fénysugarak, melyek tanulságosak lehetnek Európában, itt, ahol a karrier és a nők túlterheltsége miatt a gyermekvállalás háttérbe szorul – mondta a református lelkész megjegyezve, hogy idén a családok összetartásának és a gyermekszeretet pozitív példáját ismerhették meg a résztvevők.

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországon pedig idén harmincegyedik alkalommal szervezte meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. Az imanapi perselypénzből minden évben nemes célt támogatnak: tavaly hátrányos helyzetű gyerekeket segítő gyülekezeti programokhoz, rajzpályázatokhoz és egyedülálló szülők és gyermekeik hitmélyítéséhez járultak hozzá.

Kojsza Péter