Ökumenikus világimanap

Palesztina

Ebben az évben is együtt imádkozhattak a világ minden országában március 1-én a Krisztusban hívők. A Világimanapi liturgiát Palesztina Világimanapi Bizottsága készítette elő. Különös aktualitása lett a már két évvel ezelőtt kiválasztott Igeversnek. „Kérlek titeket – viseljétek el egymást szeretettel. ”(Efézus 4, 1-7) A háború terhét viselő gázai övezetben élőkért, a békéért, az egymás szeretetben való elhordozásáért könyörgött a világ keresztyénsége.

gekib_0226_228

Miskolcon, ahogy az már évről-évre gyakorlattá vált, az egyházkerületi székházban gyűltek össze a felekezetek és gyülekezetek képviselői. Minden imanapi alkalom lehetőséget ad arra, hogy közelebbről is betekintést nyerjünk annak az országnak az életébe, ahol az imafüzet készült. Egy országismertető diasorozat képei, valamint Palesztina földrajzi, történelmi, gazdasági, vallási életének bemutatása révén -Hangóné Birtha Melinda Miskolc-Avasi református lelkipásztor vezetésével - egy virtuális utazás részesei lehettek a jelenlévők. Ezt követően a hallottak és látottak egy játékos kvíz kérdéssor révén – Sándorné Povazsanyec Gyöngyi Miskolc-Belvárosi evangélikus lelkész vezetésével - rögzülhettek az ottlévőkben.

Képernyőkép 2024-03-04 154511

Az imanapra készült imafüzetet kézbe véve Herczeg Zoltán kántor vezetésével a palesztin énekek zenei világát is megismerhettük. Nehéz sorsukról, Krisztushoz és a hazájukhoz való hűségükről vallottak az imafüzetet összeállító asszonyok. A közös imádságot az Igehirdetés szolgálata erősítette. Sándor Frigyes evangélikus lelkész szolgálatában az imádság erejére hívta fel a figyelmet. Mit tart a ma embere fontosnak? Milyen igazsága van az embernek, és mi az Isten igazsága? Isten szándéka a világ számára akkor lesz nyilvánvaló, ha azok, akik hozzá tartoznak komolyan veszik a szeretetben, az alázatban, a türelemben, a szelídségben kapott és tovább adott lehetőséget. Mert Krisztus kivétel nélkül mindenki számára kínálja az Ő áldozatának gyógyító erejét. A gonosz hatalmas erővel támad ma is, de a Bárány vére elveszi minden mérgét. Egy nagyon szemléletes történettel - nevezetesen, hogy a bárány vérében jelen van a kígyóméreg ellenszere - erősítette meg az igehirdetés zárásaként ezt az üzenetet.

Az imanapi perselypénzzel a Nőszövetség „keresztmama” programjához csatlakozva Kárpátalja rászoruló családjait támogatták a résztvevők. A közös imádságot szeretetvendégség követte, ahol a palesztin recept alapján készült „béke tortáját” is megkóstolhatták a jelenlévők.

A világimanap alkalma teljes terjedelmében is megtekinthető: