Missziói lelkülettel

Az önkéntességre, az elhívás megerősítésére és egymás terheinek hordozására buzdítottak a Tiszáninneni Református Egyházkerület vezetői az idei kerületi közgyűlésen, melyet Miskolcon tartottak május 28-án. Az esemény első felében a főgondnoki megnyitó és a püspöki jelentés hangzottak el.

A közgyűlés a hagyományoknak megfelelően rövid igei köszöntéssel kezdődött, melyben Pásztor Dániel egyházkerületi főjegyző a 2Péter 5-11. alapján az elhívás megerősítését hangsúlyozta.

kép

– Életünket Isten igéjén túl élményeink is meghatározzák, azok a közösen átélt, megtapasztalt események, melyeknek magunk is részesei vagyunk. Melyeket formálunk és amelyek formálnak bennünket, s amelyekkel formálni kívánjuk a ránk bízott közösségeket – kezdte megnyitó beszédét Ábrám Tibor főgondnok, aki az elmúlt hetek ilyen élményei közül a "felelősségteljes együtt gondolkodásban" lezajlott egyházkerületi közgyűléseket, a református egység ünnepet, az országosan egyedülálló, egyetemi ökumenikus nyílt napot, a kétezer fiatalt megszólító Diákpünkösdöt és a Lévay Gimnázium Szalay Sámuel Díszterme névadó ünnepségét emelte ki.

kép

Emlékeztetett, hogy a 2017. év nem csak a reformáció ötszázadik évfordulójának és a Magyar Református Egyház megalakulása 450. évfordulójának ünnepi éve lesz, hanem az általános presbiteri tisztújítás alkalma is, amikkel kapcsolatban felelősségre buzdította az egyházkerület közösségét. "Az elkövetkezendő ünnepi években is kiemelt feladatunk missziói lelkülettel fordulni a ránk bízottak és bízandók felé azért, hogy a gyülekezeteink lelkipásztoriállás-fenntartó képessége megtartassék, a presbiterek felelősségvállalása megerősíttessék, a hitoktatásban kapott lehetőségek kihasználása hatékonyabb legyen, az elfogyó gyülekezeteinket segíteni tudjuk, a misszióiakat erősíteni, és intézményeink láthatóbban legyenek jelen egyházunk életében."

kép

Csomós József református püspök idei jelentésében ( cikkünkhöz csatolva elérhető ) először a közegyház "néha már túlzottan nyugodtnak tűnő" működéséről és a lelassuló törvényalkotási folyamatáról szólt, melynek okai között az új zsinati ciklusban bekövetkezett személyi változásokat és a lassú kormányzati szintű működést említette, az év második felében megnyíló pályázatok kihasználásával kapcsolatban pedig "bölcs előregondolást és odafigyelést" javasolt.

kép

Az egyházkerületben megvalósuló fejlesztések tekintetében arról tájékoztatott, hogy a sárospataki milliárdos beruházások mellett további oktatási intézmények energetikai korszerűsítésére szeretnének pályázni, hogy csökkentsék a fenntartás költségeit. Továbbá tervben van a hevesi oktatási központ profilbővítése, illetve olyan egyházkerületi energiaparkok létrehozása, amelyek saját tulajdonú elektromos áramot termelnének. Csomós József arról is beszámolt, hogy Selyeb telephellyel társadalmi megújulási programot indítanának, ami döntően a környező gyülekezetek és a bennük szolgáló lelkipásztorok munkáját segíti majd.

kép

Az egyházkerület közegyházi szerepvállalásáról szólva Ábrám Tibornak a Kárpát-medencei köznevelés érdekében végzett szakmai tevékenységét méltatta, de az egyházkerület jogalkotás terén végzett szolgálatát is aláhúzta. A sárospataki Egyházjogi Kutatóintézettel együttműködve nem csak a nyugdíjtörvény felülvizsgálatát kezdeményezték, hanem a Zsinat felkérésére egy, a szerbiai tisztújítás törvényes lebonyolítását biztosító, átmeneti választójogi törvényt is megalkottak, melyet két hét múlva, az érintettek bevonásával véglegesítenek.

kép

A gönci lelkipásztor az abaúji, a borsod-gömöri, az egervölgyi és a zempléni egyházmegyék espereseinek jelentéseit is összegezte, végül az egyházmegyék gazdálkodását tárta a közgyűlés elé.

"Úgy gondolom, hogy egész szolgálatunkra nézve, az élet minden területén már az is elég lenne, ha kiirtanánk a szolgálatunkból azt, amit Péter így mond, hogy kényszer, azaz a lelkiállapot, amikor elhitetjük magunkkal, hogy nincs más lehetőség. Kiirtanánk a nyerészkedést, azt a bizonyos rút nyereségvágyat, haszonlesést, amelyet más helyen aljasságnak is mond az újszövetség. Kiirtanánk az uralkodás vágyat, ami azt jelenti, hogyha kell, erőszakosan is hatalom alatt tartunk valakit, vagy valamit, és kiirtanánk a gőgöt, amikor úgy érezzük, hogy fölényesek vagyunk vagy fölötte állunk bárkinek is. És e helyett belépne, ahogy Péter írja, az önkéntesség, készség és az a bizonyos jézusi példánykép" – fogalmazott.

Kojsza Péter

Püspöki_jelentés_20160531.doc

Formátum: .doc

Méret: 99328KB