Mélyen hívő költészet

Huszár Gál 1560-ban született énekeskönyvéből szólaltat meg legújabb lemezén negyvenkét éneket Dinnyés József daltulajdonos, aki a borsodgeszti könyvtárban tartott előadást. A kiadvány és a mellé csatolt hanglemez a reformáció 500. évfordulójára készült.

Egy református gyülekezeti tag meghívására látogatott a borsodi és az egervölgyi egyházmegye határán fekvő községbe Dinnyés József énekmondó, hogy bemutassa legújabb műveit. Ezúttal a magyar nyelvű irodalom első antológiáját dolgozta fel. "Huszár Gál megszólaltatott énekeskönyve" című kiadványával a török idők szerzőinek állít emléket.

kép

A könyvecskét és a hozzá tartozó, énekeket tartalmazó lemezt a korabeli énekmondók, prédikátor-szerzők tiszteletére, nemzeti költészetünk születésének dicséretére készítette, mert - mint vallja - "a hajdan lámpakoromból, gyantából és lenolajból kevert festékkel nyomtatott szövegek a magyar nyelv, nemzetünk és hitünk megtartására buzdítanak".

kép

A kiadványban Huszár Gál, Szegedi Gergely, Sztárai Mihály és még sok más nevesített és névtelen szerző műveit találjuk. Panasz-, ujjongó- vagy tanácstalanságot segítő énekeket, melyek egytől egyig Krisztusra mutatnak. „Huszár Gál is egyike volt azoknak a XVI. századi magyar hithősöknek, akik nélkül nincs ma magyarság. A század óriási szellemi, művészeti teljesítményei közé tartozik énekeskönyve, mert nagyon tisztán magyar, Krisztusra mutató és mélyen hívő költészet ez” – fogalmaz a szerző.

kép

Dinnyés először a korabeli énekeskönyvet tanulmányozta, ehhez Botta István és Csomasz Tóth Kálmán kutatásait hívta segítségül. Majd kottagrafikákat készített, szerkesztett, énekelt, így folyt a munka hónapokon keresztül. Azt mondta, kezdetben gitárral próbálta előadni a korabeli dallamokat, de mivel az nem adta vissza a régi hangzást, végül a koboz mellett döntött.

A kiadvány megjelenését a Reformáció Emlékbizottság támogatta.

Az előadó, aki egyébként tavaly ünnepelte munkásságának 50. évfordulóját, gyülekezetről gyülekezetre viszi a kiadványt. Isten dicsőségére énekel, dalaival és előadásaival pedig az emberek megmaradásba és Istenbe vetett hitét akarja erősíteni.

Kojsza Péter