Megújult az Avasi Templom orgonája

Helyreállították az Avasi Műemlék Református Templom orgonáját. A hangszert Angster József építette 1895-ben. A felújított, két manuálos hangversenyorgonát hálaadó ünnepi istentiszteleten adták át, és mutatták be az érdeklődőknek december 4-én.

A kiváló akusztikájú Avasi Református Templomban 1963 óta rendszeresen adnak hangversenyeket. Az időközben elhasználódott hangszert többször próbálták felújítani, sikertelenül, ezért helyette 2006-ban egy új orgonát építettek a templom nyugati szárnyában.

kép

A gyülekezet úgy döntött, újból megkísérli az Angster-orgona helyreállítását, melynek érdekessége, hogy legnagyobb sípja több méteres, a legkisebb pedig mindössze néhány centiméteres. Eredeti formájában állították helyre a Békés Balázs vezette dunakeszi orgonaépítő üzem szakemberei. A beruházás több mint 20 millió forintba került, melyet állami pályázatból, egyházkerületi-, egyházmegyei támogatásból és adományokból finanszíroztak.

kép

"Az avasi műemlékegyüttes, beleértve a templomot és az orgonát Miskolc városának egy olyan kincse, amivel európai városok közül is csak nagyon kevés büszkélkedhet. Különösen így, hogy a templomban két orgona szól, most már akár egyszerre is" – mondta Hangóné Birtha Melinda avasi lelkipásztor, aki igét is hirdetett a vasárnapi ünnepségen. Arról beszélt, hogy "Jézus az, aki összefogja a mi jó szándékainkat, és arra hív, hogy építsük együtt azt a templomot, közösséget, melynek a közepe Ő maga".

kép

Szűcs Endre püspöki főtanácsos személyes hangvételű köszöntésében egyik gyermekkori, "a templomok hangszerével" kapcsolatos élményét elevenítette fel, érzékeltetve, hogy "a zene olyan isteni ajándék, aminek lelki, szellemi, sőt fizikai gyógyító hatása általános tapasztalat".

kép

Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok pedig azt hangsúlyozta, hogy "nem a tárgyak, hanem Isten lelke teszi élővé a gyülekezetet, ezért fontos, hogy a hálaadás középpontjában Jézus Krisztus személye álljon".

Az orgonát megáldotta Szőnyi Tamás református esperes, majd Sepsy Károly adott ünnepi hangversenyt.

kép

Az istentisztelet után a Térerő Közösségi Alapítvány a Városunkért, és az Avasi Református Egyházközség közösen rendezett adventi jótékonysági programot, melyen az Angster-orgona további fejlesztésére gyűjtöttek.

A délutáni eseményen miskolci kórusok énekeltek, volt rajzkiállítás, betlehemes műsor, citera zenével kísért kézműves foglalkozás, valamint vezetett templomlátogatás. Végül fiatal orgonaművészek adtak hangversenyt, melyen most először a templom mindkét orgonája egyszerre szólalt meg.