Megtett út

Új parókia épült Nekézsenyben, a református templom mellett. Az épületet Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter és Csomós József református püspök adták át szombaton. A lelkészlak pályázati forrásból, az egyházkerület segítségével készülhetett el, melyben gyülekezeti programokat is tartanak majd.

kép

Konyha, iroda és vendégszoba is helyet kapott a Nekézsenyi Református Egyházközség új, összesen kétszáz négyzetméteres épületében, ami a minisztériumok és az egyházkerület támogatásával, továbbá a nekézsenyi hívek gondoskodásával jöhetett létre. A parókiát tavaly októberben kezdték el építeni, a munkálatok idén nyáron fejeződtek be. A tervek szerint a héten már bibliakört tartanak a gyülekezeti teremben, ott, ahol az ünnepségen még az egyházközség és a templom történetét bemutató kiállítás fogadta az érdeklődőket.

kép

"Az a jó, hogy ha az egyház, a gyülekezet ott van, ahol az emberek vannak, a gondjaikkal, a fájdalmaikkal, a könnyeikkel, az örömeikkel, a bajaikkal, a sikereikkel, a kérdéseikkel. Ott kell lenni az egyháznak, a lelkipásztornak és a gyülekezetnek, ahol a legnagyobb szükség van rá" – mondta az épület átadásakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, aki gyermekkorát a gömöri településen töltötte. Balog Zoltán úgy vélte: a parókia a gyülekezet jövőjének egyik fontos állomása, a helyben lakó lelkész feladata pedig, hogy feltörje a magyarok szívét és elvesse az ige magját.

kép

"Hiába minden emberi megmozdulás, hogy ha az nem az Isten szerinti célt célozza meg" – ezt már Csomós József hangsúlyozta ünnepi beszédében, aki Salamon építkezéseit hozta példaként. – Visszacsengenek Jézus szavai, hogy ne azon aggódjatok, hogy mit esztek, mit isztok, hanem keressétek először az Isten országát és igazságát, s minden más ráadásul megadatik nektek. Arra kérem az Úr Istent, hogy lakjon bárki ebben a házban, minden nap engedjen neki álmot – fogalmazott a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, majd Balog Zoltánnal átvágta az épület bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot.

kép

Az egyházközség és a település önkormányzatának közös rendezvényén az első lelkészlak felépítésének és az egyházközség önállóvá válásának 230. évfordulójáról, továbbá a nekézsenyi református templom alapkő letételének 200. évfordulójáról is megemlékeztek. Utóbbi tiszteletére emléktáblát avattak a templomkertben, melyet Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes és Szűcs Endre püspöki főtanácsos lepleztek le.

kép

Ottenberger Balázs lelkipásztor köszöntőjében elmondta, nehéz szavakba foglalni azt a hálát, amit az új parókia és az évfordulók kapcsán érez. "Isten minket arra ösztönöz, hogy visszatekintsünk a megtett útra, arra, melyet nem egyedül jártunk, s amelyre Isten együtt hívott bennünket, mint élő gyülekezetet." Meglátása szerint mindez azt üzeni, hogy Isten a nehézségek közepette is erőt és reménységet ad a gyülekezetnek, és hogy ma is célja van a maroknyi református közösséggel.

kép

A hálaadó nap tiszteletére "És emlékezzél meg az egész útról..." címmel Bánfalvi László szerkesztésében könyv is készült, ami az egyházközség és a templom történetét dolgozza fel az évfordulók tükrében. A művet Veres László egyetemi magántanár, a könyv lektora a templomban tartott záró istentisztelet előtt mutatta be a vendégeknek.

kép

Kojsza Péter, tirek.hu