Megtartó erő: „Szólj, ötágú síp!”

19. alkalommal rendezte meg az elcsatolt magyarlakta területek történetét, életét és néprajzát bemutató programját a Lévay József Református Gimnázium Miskolcon. A "Szólj, ötágú síp!" gálaestjén három felvidéki intézmény tanulói és művészeti csoportjai mutatkoztak be. A rendezvény nemcsak kulturális élményt nyújtott, hanem a Kárpát-medencei magyar református összetartozást is erősítette.

A pénteki gálaest megnyitóján Ábrám Tibor , a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója kifejtette: az intézményben törekednek arra, hogy az oktatás és keresztyén nevelés mellett hangsúlyt kapjanak a nemzettudatot erősítő tevékenységek. Mint arról tájékoztatott: 9 erdélyi, 4 kárpátaljai és 2 felvidéki magyar református gimnáziummal tartanak testvériskolai kapcsolatot, így szeretnék ápolni azt az egységet, melyet a Kárpát-medencei magyar reformátusság 2009-ben kinyilvánított. Ábrám Tibor köszönetet mondott a határon túli iskolák vezetőinek, pedagógusainak és lelkészeinek a "magyar nyelv és reformátusság végvárain" végzett, heroikus szolgálatért.

kép

Kassai Gyula , a Barsi Református Egyházmegye esperese elmondta, hogy a száz éve még húszezer lelket számláló egyházmegye mára 4700 főre zsugorodott, egyre kevesebb a magyarság és a reformátusok száma is. A megmaradás érdekében a helytállásra, a küldetés megtalálására és a magyar református identitás megőrzésére hívta fel a figyelmet. "Példát kell adnunk azoknak a lelkipásztoroknak, akik a gyülekezetekben végzik szolgálatukat. Mi vagyunk az a hajtás, melyet Isten azért nevelget és öntözget, hogy fel tudjunk nőni és gyümölcsöket teremjünk!"

kép

A "Szólj, ötágú síp!" minden évben egy-egy határon túli magyar közösséget hoz közelebb Tiszáninnenhez. A gálaesten idén a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium, a szintén lévai Juhász Gyula Alapiskola és az érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda tanárai és diákjai adtak zenés, irodalmi műsort.

Az érsekkétyiek szóló- és páros tánccal, népdalokkal, a lévai alapiskola tanulói vasvári verbunkkal, gömöri párossal, gyermekjátékokkal és citeraszóval készültek, a lévai gimnázium pedig a Gaudium énekegyüttes műsorát hozta el a Művészetek Háza színpadára. A vendégeknek az előadásokon keresztül lehetőségük nyílt közelebbről megismerni a három intézmény életét, az elcsatolt magyarlakta települések történetét és néprajzát.

kép

A kapcsolatépítő, ismeretközlő, magyarságtudat-erősítő gálán közreműködött a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Kösöntyű együttese.

Kojsza Péter