Mádon járt az idei Borum

A Tokaj-hegyaljai borvidék területén fekvő Mádi Református Egyházközség volt a házigazdája, a már több éves hagyományra visszatekintő programnak. A mádi egyházközség régóta foglalkozik borkészítéssel, és idén örömmel látták vendégül a Borum résztvevőit, azaz a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumát, amelyet immár 11. alkalommal rendeztek meg.

A találkozót minden évben más helyszínen rendezik meg. A tavalyi csúzai látogatás után, idén a rendezvény résztvevői a tokaji bor vidékére érkeztek a mádi reformátusok meghívására és három napot tölthettek el a zempléni település vendégszeretetében.

rkk05447-ecaba311f9

Fotó: RKK

A hétvége témája a bor volt, és a találkozások azokkal, akik ezt a kifinomult mesterséget űzik gyülekezeti tagjaink közül. A háromnapos eseményen pincelátogatás, panel beszélgetések és a borverseny eredményhirdetése is helyet kapott, ugyanis, a Borumon választják ki minden évben az egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány borait. Nem mellékesen Isten igéje is várta az érdeklődőket.

A programsorozat záróalakalmán, a Mádi Református Egyházközség templomában összegyűlt közösség előtt Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a János evangéliuma 2,1-11 versei alapján hirdette Isten igéjét.

rkk07121-399b177a02

Fotó: RKK

A püspök helyettes úgy kezdte igei szolgálatát, hogy ő nem a bor filozófiájával akar foglalkozni a záró alkalmon, hanem sokkal inkább a bor teológiájáról szeretne beszélni, hiszen a bor a Szentírásban Isten ajándékai között szerepel. A gyülekezet figyelmébe ajánlotta annak különlegességét, hogy Jézus, aki nem csak tanúja a teremtésnek, hanem eszköze is, az egyetlen eszköz a bűnbocsánatra, az egyetlen megváltó, mégis az Ő első csodája nem más, mint a vizet borrá változtatni.

Ezzel az igeszakasszal az igehirdető rámutatott, hogy ez a csoda azt is bizonyítja, hogy amellett, hogy Jézus minden egyes ember lelkéért küzd, Ő együtt tud és együtt akar örülni az örvendezőkkel. „…ha az evangélium igaz, akkor nekünk kell a legboldogabb, legörömtelibb embereknek lennünk a föld színén.”

Amit Krisztus ad, az mindig több, mint ami kell

A kánai menyegző csodája rávilágított, hogy Jézus nem csak egy szükségletet, hanem annál sokkal többet ad: „Ez nagyon fontos az ő kegyelmének birodalmában. Nem csak eleget ad a bűnösnek, hogy megmentse őket, hanem kegyelmet a kegyelemben.”

Barna Sándor tanulságként arra mutatott rá, hogy Jézus mindenki életében megcselekszi a csodát, csak nekünk kell észrevenni, hogyan cselekszik és hat. Azonban ehhez szükség van az engedelmességre.

rkk06951-b2f5c85b65

Fotó: RKK

„Engedelmeskedve Isten igéjének és csordultig telve azzal, képesek leszünk megtapasztalni az Ő áldásait. Mert Ő, azt a jó bort akarja önteni a mi életünkbe, amelyik kimunkálja, hogy megváltozzunk és úgy legyünk az ő gyermekei. Keressük ezt a Jézust, aki a vizet borrá változtatja…!” – mondta zárásképpen az egyházkerület főjegyzője.

rkk07311-8318aab709

A szőlőtermelés gyümölcse a közösség

A díjazottakról és a háromnapos rendezvény programjáról, hangulatáról az alábbi linken olvashatnak, Ulicza Tamás beszámolóján keresztül.