Lévay megemlékezés

-Sajószentpéter-

Évek óta hagyomány Sajószentpéteren, hogy a település neves szülöttének, Lévay József költő, műfordítónak a születésnapját széleskörű programsorozattal ünnepli meg a város. A rendezvény ez éven november 15-én vette kezdetét és november 20-án ünnepi istentisztelettel zárult.

Felső-Borsod egykori központjában idén is megtartották a Lévay-napokat. A rendezvénysorozatot minden évben a költő születésének az évfordulója környékén kerül megrendezésre a városban, aki 1825. november 18-án született Sajószentpéteren. A település két református gyülekezete, a nőszövetség, a város önkormányzata és a Bányai-Gyülekezetért Alapítvány közösen szervezte meg az idei megemlékezést. A város iskoláiban már kedden szavalóversenyt rendeztek a költő emlékre, míg pénteken Lévay életére és munkásságára a város fölött található református ótemetőben, a költő sírjánál tartottak megemlékezést.

P1210999

November 20-án, a rendezvénysorozat ünnepélyes lezárására az ősi Nagytemplomban tartott istentiszteleten került sor.

Az alkalmon részt vettek a miskolci Lévay József Református Gimnázium tanulói, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Faragó Péter, a város polgármestere is. A templom úrasztalát az a terítő díszítette, amelyet Lévay maga csináltatott és adományozott a gyülekezetnek megboldogult szülei emlékére. Az igei szolgálatot Kiros Eszter lelkész, vallástanár, a gimnázium tanára végezte.

P1220017

Az istentisztelet után a népes gyülekezet Lévay szülőházához indult, amelyet a református gyülekezetek, az alapítványok, az önkormányzat, és a gimnázium nevében megkoszorúztak, így róva le tiszteletüket Borsod-megye koszorús költője előtt.

lévay ünnepség demeter

Demeter Zoltán

Ezt követően a házat belülről is meg lehetett tekinteni, az érdeklődőket Paszternák István régész, a Nagytemplomi Gyülekezet gondnoka kalauzolta. Majd a Lévay Gimnázium diakjainak megemlékező műsorára is sor került, amelyre a tanulókat Vonáné Vincze Viktória tanárnő készítette fel. A programokat Jelényiné Vongrey Olga, a nőszövetség titkára vezényelte le,de köszöntőt mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, a műsort Záhorszki-Hangó Viola énekelőadása zárta, akit Romhányi Róbert kísért a zongorán. Így emlékezve Lévay József születésének 197. évfordulójára.

lévay műsor

Lévay-gimnazisták műsora