Lelki muníció

Százan ballagtak idén a sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskolában, mely 2012 óta működik a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában. A diákokra komoly megmérettetés vár a következő hetekben: van, akiknek az érettségin, másoknak pedig szakvizsgán kell számot adniuk tudásukról.

kép

Enghyné Zergi Márta, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola lelkésze az április 30-i ballagási istentiszteleten mondott igehirdetésében arról beszélt, hogy mindannyian szeretnénk otthonra találni a világban.
– Az iskolakezdésnél többekkel együtt izgultunk, hogy az új iskolában hogyan fogjuk otthonosan érezni magunkat. A négy év alatt sokat fejlődtünk és sikerült közösséggé formálódnunk – fejtette ki a református lelkész. Útravalóként azt mondta a végzősöknek, hogy vigyék tovább annak a közösségnek az értékeit, amelyből származnak és Krisztussal a szívükben küzdjenek meg a rájuk leselkedő veszélyekkel.

kép

– Az, hogy ez a mai nap eljött, hogy idáig eljutottatok, hogy szeretteitek veletek ünnepelhetnek, hogy ma újra kifényesedik a szívünkben az a megtapasztalás, hogy semmi nincs, ami nagyobb volna, mint az élet-ajándék, és az, hogy ennek az iskolának az egyházi fenntartásba vétel őszén elindult évfolyama ma elballag, és minden más és minden egyéb az Isten szeretetében gyökerezik, és amikor a miénk lesz, bizonyosak lehetünk abban, hogy az Isten szeretetéből jött és az Ő szeretetének következményeként lett a miénk – fogalmazott köszöntésében Szűcs Endre egyházkerületi főtanácsos, aki a választott zsoltáridézet alapján arra buzdította a jelenlevőket, hogy adjanak hálát az Úr szeretetéért és az emberekkel tett csodáiért.

kép

A Vay Miklós Református Szakképző Iskolában idén összesen 100-an végeznek, közülük 20-an érettségit, 80-an pedig szakmunkás vizsgát tesznek pincér, szakács, hegesztő, épületgépész, autószerelő és asztalos szakterületeken. Dr. Téglás Zsolt intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy jövőre postai ügyintéző és felületkezelő szakmában is indul képzés, elmondása szerint azért, mert ilyen szakemberekre van szükség a térség munkaerő piacán.

kép

Téglás Zsolt emlékeztetett, hogy a 2012-as fenntartóváltás óta erősödött a kapcsolat az intézmény és a gyakorlati helyek között, melynek köszönhetően a diákok munkalehetőségeket is kapnak. Ballagási beszédében úgy vélte: "az ünnepségen lezárul egy korszak, ugyanakkor elkezdődik valami új, mely során a tanulók élhetnek majd az intézményben kapott munícióval".

Az ünnepség végén jutalomkönyveket és okleveleket adtak át, Szabó Miklós 13. osztályos tanuló munkáját pedig a sárospataki önkormányzat Junior Pro Urbe-díjjal ismerte el.

Kojsza Péter