Lelki ház kövekből – Átadták a kibővített iskolaépületet

Ráépítettek egy emeletet a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola B épületére. A beruházás 350 millió forintba került, amit a Tiszáninneni Református Egyházkerület biztosított hitelként. Az új komplexumot az intézmény augusztus 30-i tanévnyitó ünnepségén adták át.

Nyolc tanterem, két zsibongó, kiszolgáló helyiségek és öltözők kaptak helyet a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség általános iskolájának új épületszárnyában. A bővítésre azért volt szükség, mert az intézményben folyó kéttannyelvű oktatás számos csoportbontást igényelt és a gyereklétszám is nőtt az elmúlt években. A kivitelezés egy évvel ezelőtt kezdődött.

kép

Az építkezés idejére oktatási célra kialakított konténereket telepítettek az udvarra, amikben négy nagy és két kisebb tantermet rendeztek be. Mivel az átépítés alatt álló épületben volt a tornaterem, a testnevelés órák esetében is alternatív megoldásokra volt szükség. – A mindennapos testnevelést az udvaron és az aulában tartottuk, valamint korcsolya- és úszásoktatást szerveztünk. Az alsó tagozatosok egy része a városi uszodába ment. A felsősök pedig heti két órában látogatták a Lévay József Református Gimnázium uszodáját – mondta Vadasné Joó Katalin intézményvezető.

kép

„Az épít iskolát és vállal tanítói feladatot, aki látja a múltat, a jelent és a jövőt. Mi hisszük, hogy mindezt látjuk, ezért építünk és ezért tanítunk” – fogalmazott az iskola 20. tanévnyitóján az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy a március óta tartó járványhelyzet megnehezíti a mindennapokat, de örömmel és izgatottan vágnak neki az új tanévnek.

kép

Almási Ferenc, az intézményt fenntartó egyházközség lelkipásztora az ünnepségen arról beszélt, hogy egy pedagógus nem mindig látja munkája eredményét, mert az később érik be.
– Kérjük az Urat, hogy kezeink munkáját tegye maradandóvá, hogy ne legyen hiábavaló az az idő és energia, amit az oktatásba fektetünk – mondta. A lelkész hangsúlyozta: a Jókaiban az egészséges énkép kialakulását segítik, aminek kulcsa, hogy az örökkévaló Istenre mutatnak. „Nekünk Isten nem része, hanem az alapja az életünknek. Ő adja az identitásunkat, a reménységünket, a vigasztalásunkat és az örömünket. Ő az, aki örök!”

kép

Az ünnepi beszédek után Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese megáldotta a kibővített épületet, majd közösen átvágták a bejárat előtt kifeszített nemzeti színű szalagot.

kép

A tanévnyitó előtt hálaadó istentiszteletet tartottak a Deszkatemplomban, amin Kis Klára lelkipásztor a református iskolák sajátosságairól és a keresztyén nevelési szemléletről beszélt igehirdetésében. Ezt követően Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok mondott köszöntőt, aki aláhúzta: a református intézmények feladata, hogy „lelki házat építsenek az Istentől kapott kövekből”.

Szöveg és képek: Kojsza Péter