Lélekjelenlét

Imahét Miskolcon

Január harmadik hetében tartották az ökumenikus imahetet a világ keresztyén közösségei. A Miskolc belvárosi lelkészkör gyülekezeteinek kiemelt imaheti alkalmát a Miskolc Avasi Református templomban tartották szerdán este öt órától. Az ünnepi istentiszteleten hat felekezet képviselői végezték a szolgálatot a négy nagy történelmi egyház vezetőivel közösen.

Az avasi református templomban tartott kiemelt alkalmon Orosz Atanáz görögkatolikus püspök mondott szentbeszédet.

A görögkatolikus egyházfő igehirdetésében az irgalmas samaritánus történetével párhuzamot húzva, a mai világ emberének életébe és élethelyzetébe helyezkedve arról beszélt miért nem szabad tartani attól, hogy velünk is ilyen történhet.

imhet_0124_38

„Aki fél, sosem tud önmaga lenni. Akit a félelem irányít, aki számára az a legfontosabb parancs, az nem lehet önmaga.” majd azt is elmondta ebből milyen kiút vezet: „A félelemre a legjobb gyógyír a lélekjelenlét. Nem a sajátunk, hanem a Szentlélek szerint cselekszik, nem félelemből, indulatból vagy haragból.”

Orosz Atanáz ezután az embertársi felelősségünk felé fordította a hallgatóság figyelmét „Nem menthetjük fel magunkat könnyedén egy nehéz helyzetben, hogy nem tudtam. Aki jól akar élni, annak sokat kell tudni. Aki többet tud kevesebb kárt okoz másoknak és önmagának.” és hozzátette: „Nagyon éles szemmel kell figyelnünk önmagunkat nehogy csak a látványos ártásainkat lássuk, hanem hogy legyen kiélezett szemünk a csöndes mulasztásinkra, a bűnös hallgatásunkra.”

Majd felhívta a gyülekezet figyelmét, hogy milyen fontos a megtörtén bajok, az elmulasztott cselekedetek ellenére is: „Milyen szerencse, hogy Jézus Krisztus azért jött, hogy megmentse azt, aki elveszett. Ő az irgalmas samaritánus, ő minden bajt észrevevő, mindannyiunk sebeit orvosló megváltó, aki a lélekjelenlétet is biztosítja.”

Az ökumenikus istentisztelet végén Kovács Zoltán metodista lelkipásztor, Pásztor Dániel református, Fabiny Tamás evangélikus, Orosz Atanáz görögkatolikus püspökök és Ternyák Csaba egri érsek közösen áldották meg a Krisztus hívők egységéért imádkozó gyülekezetet, majd közös szeretetvendégséggel zárult az alkalom.


Az ünnepi alkalom teljes terjedelmében a MiNap Online alábbi felvételén megtekinthető: