Külföldi kórházlelkészek a GYEK-ben

Külföldi kórházlelkészek és lelki gondozók látogattak a miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központba, hogy megismerjék az intézményben folyó szolgálatot. Farkas Edina református lelkész végez itt évek óta szolgálatot, akinek vezetésével a vendégek körbejártak az osztályokon, beszélgettek, érdeklődtek, hogy aztán tapasztalataikat beépíthessék az otthoni munkájukba.

A Magyarországi Református Egyház meghívására idén Debrecenben tartotta konferenciáját az Európai Kórházlelkész és Lelkigondozói Hálózat, azaz az ENHCC (European Network of Health Care Chaplaincy), melyen 23 ország több mint 60 szakembere vett részt. A hálózat kétévente találkozik mindig más-más országban. A résztvevők ilyenkor megoszthatják egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, és beszámolhatnak a különböző országokban folyó kutatásokról és eredményekről.

kép

Az ötnapos esemény során a résztvevők több kórházi intézménybe is ellátogattak, ezek között Miskolcra, a Megyei Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjába is, ahová elsősorban a gyerekek között végzett kórházlelkészi szolgálat iránt érdeklődőket várták. Meglátogatjuk a vendégekkel a koraszülött osztályt, a gyermeksebészetet, a gyermekonkológiát, a gyermekintenzívet és a GYEK kápolnát – mondta Farkas Edina kórházlelkész.

kép

A külföldi vendégeket először Vizi Valéria Laura köszöntötte, aki elmondta, hogy az intézményben nagyon sokra értékelik a kórházlelkészek munkáját. Mint mondta, a kórház területén főállású lelkipásztorok is végeznek szolgálatot, illetve 2000-ben egy kápolnát alakítottak ki, ahol a betegek imádkozhatnak és kérhetik Isten segítségét a gyógyuláshoz. – A GYEK 1976-ban épült és Magyarország második legnagyobb gyermekegészségügyi központja, ahol jelenleg 300-330 ágyon folyik a betegek ellátása és gondozása – tájékoztatott a központ vezető főnővére.

kép

"Az egyháznak egy különös küldetése a kórházlelkészség, hiszen a gyülekezeti- vagy nem gyülekezeti tagok egy különös élethelyzetben kerülnek ide. Az itt dolgozók tudják, hogy mennyivel érzékenyebbek azok, akik itt vannak, mint otthon. Mennyivel másképpen kell beszélni egy kórházban lévő gyülekezeti taggal. Mennyire más a gyerekeknek a helyzete, mint a saját, otthoni közegükben. Ezekben a különös élethelyzetekben nagyon fontos, hogy Isten igéjével és szeretetével közel legyünk hozzájuk" – fogalmazott köszöntőjében Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes, aki szerint "a kórházlelkészek szolgálata nem helyettesíti a gyógyszert és a műtétet, de hogy nagyon fontos a gyógyulásban, az egészen biztos".

Kojsza Péter