Kimondhatatlan ajándék

Megújult a felsőzsolcai református templom. Az épületet támogatásokból és adományokból, 3 millió forintból állíttatta helyre az egyházközség, melynek tagjai ünnepi istentiszteleten adtak hálát az elvégzett munkákért.

A felújítás azért vált szükségessé, mert a 2010-es felsőzsolcai árvíz súlyos károkat okozott az épületen, a vizesedés pedig később a vakolat omlásához vezetett. A helyreállítással nemcsak hogy esztétikusabbá tették a templomot, de egyben olyan vakolat került fel a falakra, ami hosszú távon megoldja a problémát. Emellett az épületet körbe járólapozták, és a tetőszerkezetet tartó fagerendákat is átfestették.

kép

A teljes felújítás költségét az egyházmegye és Felsőzsolca önkormányzatának támogatásából, továbbá a gyülekezeti tagok adományaiból fedezték.

kép

"Felsőzsolca jellegzetesen katolikus település volt, reformátusok nagyon kis létszámban éltek a településen. Egészen a 20. század elejéig, amikor Miskolc iparosításának köszönhetően sokan költöztek ide a Bodrogközből, a Tisza mentéről református hitű emberek. Így növekedett meg annyira a gyülekezet, hogy az 50'-es évek végén felépült egy imaház, amit később két oldalhajóval kibővítettek" – mesélte Alexa Gábor református lelkipásztor.

kép

Az épület ma is kicsinek bizonyul, főként mióta a reformátusok általános iskolát működtetnek a településen. Új templompadokat kellett készíteniük, hogy a gyerekek elférjenek, illetve egy filagóriát is kialakítottak, ami a gyülekezeti programoknak ad helyet.

kép

Az egyházközség ünnepi istentiszteleten adott hálát felújított templomáért, melyen Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. "Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!" A gönci lelkipásztor Pál Apostol mondatát idézte, és azt hangsúlyozta, hogy az öröm csak akkor tud kiteljesedni az ember életében, ha komolyan veszi, hogy minden, amit kapott, Istentől való. "Mennyivel másabb lenne mindennapi életünk, hogy ha mindazt, amink van nem csupán a bűn átka miatti orcánk verítéke eredményének tudnánk, hanem olyan ajándéknak, amit az Isten kezéből vettünk el" – fogalmazott az igehirdető.

kép

A reformáció 500. jubileuma alkalmából a templom bejárata mellett egy emléktáblát lepleztek le, mely a gyülekezetben szolgáló lelkipásztorok nevét örökíti meg. Az emléktáblát Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese áldotta meg.

Kojsza Péter