Kenyérszentelés Miskolcon

Az ünnepi menet az aratókoszorúval hat órakor indult a Városháza elől és utána néhány perccel érkezett meg a Szent István térre. Veres Pál ünnepi beszéde után a történelmi egyházak közreműködésével megáldották az új kenyeret, többek között részt vett az ünnepségen Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

DSC_0573

Veres Pál az államalapítóról úgy örömmel emlékezett meg hiszen a Szent István nem csak a címerben szerepel, hanem a város védőszentje. Miskolc város fejlődését és előmenetelével kapcsolatban azt mondta: „Miskolcot Önök, miskolci emberek építik, akik nem mennek el, akik évről évre, jó és rossz időkben maradnak. Minden reggel úgy indulnak el az otthonukból, hogy ma is egy kicsit többé, egy kicsit jobbá tegyék a szűkebb és tágabb környezetüket, a várost.”

DSC_0605

A történelmi egyházak képviselői között volt Pásztor Dániel püspök is, aki az ünnepségen az államalapítással kapcsolatban úgy fogalmazott: „Amikor Szent István a kereszténység mellett döntött, az egy megismételhetetlen jelentőségű történelmi tett volt. Mert amellett döntött, hogy Isten legyen az, aki oltalma és erőssége és megtartója legyen ennek a nemzetnek és ennek a népnek. Ez az üzenet ma is ugyanúgy érvényes, amikor azt látjuk, hogy értékeit veszítek a jelentőségét, és és talán más képpen gondolkodnak sokan arról, hogy milyen alapokra lehetne helyezni egy ország életét egy nemzet életét, akkor számunkra ez különösen is fontos. Ezért hangsúlyoznunk kell kétezerhuszonháromban is, hogy mi keresztényként az Isten igéjére, az Istenbe vetett hitünkre szeretnénk alapozni az életünket és országunk életét.”