Jótékonysági est az avas-déli református templomért

Az avas-déli református templom és gyülekezeti ház építésének javára rendeztek jótékonysági estet Miskolcon, a Művészetek Házában, március 13-án. Az eseményen a gyülekezet kórusa és gyermekei mellett neves zenészek, énekesek léptek fel, valamint bemutatták az épület külső és belső látványterveit.

Mint arról korábban hírt adtunk, templomot és gyülekezeti házat szeretne építeni az Avas-Déli Missziói Református Egyházközség. A többfunkciós épület a Szemere Szakközépiskola és az Európa Liget-i játszótér közötti téren kap majd helyet. A telek és az építési engedély már megvannak, valamint a háromdimenziós látványtervek is elkészültek, amiket most először a Művészetek Házában tartott jótékonysági esten tekinthettek meg az érdeklődők.

kép

Az épület háromszintes lesz, fiatalok számára berendezett alagsorral, az első szinten közösségi térrel, felette pedig parókiával, illetve kisgyermekesek számára kialakított, hangszigetelt szobával. A helyiségeket a gyülekezetben működő csoportokhoz mérten alakítják ki, így azok alkalmasak lesznek istentiszteletek, bibliakörök és közösségi programok megtartására. A terveket Magyari Éva és Pazár Béla építészek készítették, akik a Zeneakadémia felújításáért Europa Nostra-díjat vehettek át a norvég fővárosban.

Dandéné Pál Tünde , az egyházközség egyik lelkipásztora portálunk megkeresésére elmondta, hogy a gyülekezet látványosan épült az elmúlt években. Kilenc évvel ezelőtt, amikor férjével Miskolcra kerültek, egy kis imateremben tartották az istentiszteleteket huszonöt-harminc fő részére. A vasárnapi istentiszteleteken ma már több mint százan, a nyári gyerektáborokban pedig legalább félszázan vesznek részt, így elmondása szerint nem kérdés, hogy a jezsuiták szívességből használt terme helyett „saját otthonra” van szükségük.

kép

"Fél éve kezdtük el szervezni ezt a jótékonysági eseményt, elsősorban nem a pénzgyűjtés volt a cél, hanem hogy bemutatkozzon a gyülekezet, lássa a város, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk" – mondta a lelkipásztor, aki hozzátette, hogy a jövőben viszont a forrásteremtésre szeretnének koncentrálni. Előzetes becslések alapján akár többszáz millió forintba is kerülhet a templom és gyülekezeti ház felépítése, ugyanis szakértők szerint az építési terület csúszásveszélye miatt speciális kivitelezésre lesz szükség.

Dandéné Pál Tünde azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mennyi adomány folyt be a jótékonysági rendezvényen, ám az biztos, hogy nem lesz elegendő a beruházás megvalósításához. Ezért az egyházközség folyamatosan várja a támogatásokat az Avas-Déli Reformátusokért Alapítvány számlájára, hogy akár még idén elkezdődhessen az építkezés.

Kojsza Péter

Fotó: Juhász Ákos Minap.hu