„Jöjjetek velem, csak ti magatok…”

A Tiszáninneni Református Egyházkerület hívására, lelkipásztorok és családjaik találkoztak 2023. augusztus 27-én. A nyárvégi közös elcsendesedésnek, kötetlen beszélgetésnek a Kazincbarcika-Felsői Református Egyházközség adott otthont.

A találkozóra összegyűlt mintegy 60 család a templomban adott hálát Istennek az elvégzett szolgálatért és kért erőt a továbbiakhoz. Barna Sándor püspök úr a Márk evangéliuma 6. fejezetének 30-34. versei alapján szolgált. Jézus magához hívta tanítványait, mert nagyon jól tudta, hogy az élet természetes, Istentől megszabott rendjéhez tartozik, hogy hat napon át dolgozz és a hetedik napon meg kell pihenni, hálát adni, erőt kérni. A lelkipásztori szolgálat során, mégis gyakran gondoljuk azt, hogy ránk ez nem vonatkozik. Jézus maga adott példát nemcsak akkori, hanem mai tanítványainak is arra, hogy szükségünk van a megállásra. Arra a szabadságra, ami felüdít és megújít.

Lelktalk_0828_19

Barna Sándor a levegővétel példáját említette - amit aztán a nap folyamán többen fel is idéztek-, hogy a belégzés és kilégzés egyensúlyát nem lehet megbontani, sem a sorrendet felcserélni, mert az végzetes lehet. Rámutatott arra is, hogy a Jézus Krisztustól segítséget és gyógyulást várók megtalálják és megteszik az áldozatokkal és fáradsággal járó utat is, Ő pedig meglátja a szükségben levőket. Amikor nem méhekhez hasonlítja a sokaságot, akik alapvetően önállóan teszik a dolgukat – jegyezte meg gyakorló méhészként a püspök-, hanem bárányokhoz, azért teszi ezt, mert világossá akarja tenni, hogy nekünk szükségünk van az Ő vezetésére.

Lelktalk_0828_36

A lelkészcsaládokat Vadnai Zoltán ez egyházkerület missziói tanácsosa köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy immár harmadik alkalommal találkozhatnak a kerületben szolgáló lelkészek a számukra készített találkozás alkalmán. Szőnyi Tamás a Borsod-Gömöri református Egyházmegye esperese is köszöntötte a lelkipásztorokat, majd a házigazda szerepét vállaló Kolumbán Gábor egyházmegyei főjegyző invitálta a jelenlévőket a gyülekezeti terem udvarára, ahol megterített asztalok, finom ebéd várta az egybegyűlteket. A gyermekek számára ugrálóvár, számos játék, a felnőttek számára pedig a találkozás lehetősége, öröme tette emlékezetessé a délutánt.

4TheKing (1)

Útravalóként, a délután zárásaként a Miskolc-Hejőcsabai lelkészcsalád gyermekeinek dicsőítő zenekarát, a 4The King szolgálatát hallgathatták meg a résztvevők.

Ajándékul az abaújvári gyülekezet kézműves manufaktúrájában készült igés üzeneteket, valamint a kerület által készített Sola Gratia felirattal ellátott pólókat vihetett haza mindenki.