Jó szolga

Nincs emberi boldogság a nélkül, hogy ne éreznénk minden percben Isten megtartó szeretetét, és ne látnánk kezének nyomát ezen a világon – hangzott el szeptember 24-én, a bánhorváti református templomban tartott hálaadó istentiszteleten, melyen megemlékeztek Demeter Zoltán és felesége, Demeter Zoltánné Mészáros Zsuzsanna harmincéves lelkipásztori szolgálatáról.

kép

Egyházi és világi vezetők, gyülekezeti és családtagok, kollégák, barátok, ismerősök közösen adtak hálát a lelkészházaspár három évtizedes, Bánhorvátiban és Bánfalván végzett szolgálatáért. 1986-ban exmittált teológusként kerültek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, ahol meghatározó személyiségei lettek a közösségnek.

kép

A hálaadó istentiszteleten Demeter Zoltánné Mészáros Zsuzsanna azt mondta, hogy az elmúlt harminc év nemcsak a lelki építkezés, hanem az egyházközséghez tartozó épületek megújulásának időszaka volt. Jézus Krisztus kegyelmében és szeretetében bízva végezték szolgálatukat, és ugyanígy tekintenek a jövőbe is. Mindenekfelett Istennek mondanak köszönetet, ugyanakkor hálával tartoznak a gyülekezetnek és a családnak is.

kép

Egyházi tevékenységük mellett a közéletből is kivették részüket: Demeter Zoltánt 1994-ben a település önkormányzati képviselőjévé választották. 1998-tól négy cikluson át volt Bánhorváti polgármestere, 2010-től pedig a térség országgyűlési képviselője, ezért református lelkészi tevékenységét felfüggesztette. A településen kifejtett munkájáért Bánhorváti képviselőtestülete díszpolgári címet adományozott számára. Az elismerést Földvári István polgármester és Szécsi Ottó jegyző adták át az istentiszteleten.

kép

"Érezzétek, és lássátok, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki hozzá menekül". Csomós József református püspök a lelkészházaspár vezérigéje, a 34. zsoltár 9. verse alapján mondott igehirdetésében arra buzdított, hogy vegyük észre Isten hatalmas tetteit még a nem látható dolgokban is.

kép

– Mennyi és mennyi dolog volt az elmúlt harminc évben a két gyülekezet életében, a lelkipásztor házaspár szolgálatában, ami nem hogy nem volt látványos, de lehet, hogy nem is látszott, és mégis az Isten hatalmas, nagy tetteit hirdette. Érezni és meglátni Isten csodálatos világát olyan dolgokban, ami mellett elmegyünk, ami már fel sem tűnik, ami a mai ember számára természetes. Hozzátette: "nincs emberi boldogság a nélkül, hogy ne éreznénk minden percben zsigereinkben Isten megtartó szeretetét, és ne látnánk kezének nyomát ezen a világon".

kép

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter ünnepi beszédében többek között arról beszélt, hogy csak akkor lehet valaki igazán jó szolgája egy közösségnek, ha önmagát adja, a figyelmét, a szeretetét, az energiáját és az oda fordulását. A hálaadó ünnepség Bánhorvátin túlmutató jelentőségét abban látta, hogy milyen jövője van a magyar vidéknek. "A magyar falu hagyományos létmódjának vége van. Az a nagy feladat előttünk, és a vidék lelkipásztorai előtt, hogy megtaláljuk azt az új életformát, amiben a magyar vidék megadja ennek az országnak az életerejét." Balog Zoltán kiemelte: "Magyarországnak, meg Európának az összetartó, kis közösségek nélkül nincs jövője".

kép

"Politikai rendszerek jönnek, mennek, az egyház az meg marad. Azokra kell építeni, akik maradnak, akik kitartanak. Azokra kell figyelni, akik együtt élnek azzal a néppel, azzal a nemzettel, akinek a jövőjéért szolgálunk!" Balog Zoltán azt is mondta, hogy Demeter Zoltán egy olyan ember, aki elviszi és megszólaltatja a magyar vidék hangját az országgyűlésben.

Kojsza Péter