Jelenések

Szabadtéri lézerfény koncertet tekinthettek meg az érdeklődők az Arnóti Missziói Református Egyházközség gyülekezeti házánál, az Ars Sacra fesztivál keretében. A Jelenések című előadásban korunk nyelvén, multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozták fel az egyik legrégebbi imát, a Miatyánkot egy nagymama élettörténetén keresztül.

A lézergrafikákat Simon András grafikusművész tette feledhetetlenné, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó. Az előadás forgatókönyvét és látványtervét Csömör Hermina készítette, aki a Goldlaser alkotójaként már régóta álmodott arról, hogy a lézerfényt templomban és szakrális helyszíneken is bemutassa. A műsort eredetileg templomi környezethez készítették, melynek premierjét 2013-ban mutatták be Miskolcon, a Szent Anna templomban.

kép

A keresztyén világ legismertebb imájának újkori feldolgozásban a szeretet szimbólumainak megfogalmazására törekedtünk, zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmei érzelmeinek bensőséges hangulatával – mondta Csömör Hermina, aki a darabbal saját nagymamájának szeretett volna emléket állítani.

kép

"Számomra ez az előadás egy gyászfolyamat volt, a nagymamám életét írtam meg a feldolgozásban két évvel azután, hogy meghalt. Így szerettem volna megköszönni neki mindazt, amit emberileg tőle kaptam. Olyan ez egy kicsit, mintha ő is itt lenne."

kép

A fénykoncert szervezője, Rácsok András református lelkipásztor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a gyülekezetnek különleges módon kell nyitnia az emberek felé. "Igyekszünk a hagyományainkat tiszteletben tartva, megőrizve, de új formákat keresni arra, hogy az embereket közelebb hozzuk a Szentíráshoz, a hithez, a Mindenható Istenhez, hiszen ez az alapvető szolgálatunk."

Úgy vélte: a Miatyánk multimédiás feldolgozása egy nagyon jó lehetőség arra, hogy olyanokat is megszólítsanak, akik egy kicsit távolabb vannak az egyháztól.

Kojsza Péter