Ismerős arcok

Gagybátorban ismét megrendezték a településről elszármazottak találkozóját. Ez volt a hatodik alkalom, hogy a csereháti településre visszavárták a rég nem látott rokonokat, barátokat, ismerősöket.

Augusztus 13-án benépesült a református parókia udvara, három nagy sátorra is szükség volt, hogy fogadni tudják a vendégeket a helyi református egyházközség által szervezett találkozón. Egy finom ebéddel, rengeteg süteménnyel és estébe nyúló, kötetlen beszélgetésekkel várták mindazokat, akik Gagybátorban születtek, éltek, vagy valamilyen úton-módon kötődnek a településhez.

kép

Határon innenről és túlról is sokan érkeztek: Szepsitől Budapestig, Pásztótól Sajóhídvégig, Miskolctól egészen a környező falvakig. A résztvevők között volt a gagybátori származású népdalénekes fia, Béres Ferenc, és Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, de új arcok is feltűntek a hatéves múltra visszatekintő rendezvényen. Családjával együtt érkezett az egykor Gagybátorban keresztelt Dr. Szinay Attila jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, illetve köszöntőt mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

kép

"Nagyon jó lehetőség volt a találkozásra" – nyilatkozta a rendezvénnyel kapcsolatosan Bódi Noémi református lelkipásztor, aki emlékeztetett, hogy a találkozót hat éve indította el négy volt osztálytárs, Bosnyák Gyula nyékládházi presbiter, Károlyi László sajóhídvégi gondnok, Mikes József, az egykor Gagybátorban szolgáló Mikes tiszteletes úr fia és Vadas József hernádnémeti kurátor. Kezdeményezésükre minden évben a református egyházközség szervezi az alkalmat, ökumenikus szellemiségben, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.

kép

A találkozó keretében ökumenikus istentiszteletet is tartottak a református templomban, ahol az összesen 21 településen szolgáló Veress Zoltán homrogdi római katolikus plébános hirdetett igét. Az eseményen közreműködött az Ongai Református Egyházközség kórusa.

Kojsza Péter