Ima egymásért – Kárpát-medencei imanap Mályiban

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg december első vasárnapján a Kárpát-medencei imanapot, melynek liturgiáját idén a dunántúliak állították össze. Az eseményhez kapcsolódva a Tiszáninneni Református Nőszövetség kétnapos konferenciát rendezett Mályiban, a Mécses Központban, ahol bejelentették: jövőre, a reformáció 500. évében ők készítik majd el az imafüzetet.

A nőtestvérek által megírt fohászok ezúttal a lelkészekért, gyermekekért, családokért, fiatal házasokért, gyászolókért szóltak, de az imanapi füzetből a dunántúli gyülekezetek nőszövetségeinek történetét, az egyházkerület értékeit, hagyományait, valamint missziói feladatait is megismerhették a résztvevők.

kép

Az imanapi sorozatot 2006-ban a Kárpát-medencei magyar református részegyházak – Dunamellék, Dunántúl, Tiszáninnen, Tiszántúl, Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Királyhágómellék, Vajdaság, Horvátország – részvételével indították útjára. A rendezvény gondolata a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca kapcsán, a határon túli magyarság sorsával való együttérzés jeléül született – mondta portálunk érdeklődésére P. Tóthné Szakács Zita, a Magyarországi Református-, s egyben a Dunántúli Református Nőszövetség elnöke.

kép

A most újrainduló tízéves imaprogram során minden évben más-más országrész és egyházkerület mutatkozik be, tárja fel örömeit és gondjait, hív hálaadásra és könyörgésre. Elsődleges célja az ismeretátadás, ezáltal a közösségek megerősítése, és a gyülekezeti nőszövetségek kapcsolatfelvételének elősegítése.

kép

Az imanapot előkészítő nőszövetség idén is megküldte a liturgiát a helyi csoportoknak, gyülekezeteknek, akik így a mellékelt ismertető anyagot is felhasználták a szervezésben. Így csatlakozott Tiszáninnen is a nagyszabású programhoz: az egyházkerület nőszövetsége az imanap hétvégéjére kétnapos konferenciát szervezett Mályiba, melyen a központi liturgiát további programokkal egészítették ki.

kép

A konferencia első napján Dienes Dénes egyháztörténész a huszitizmusról és következményeiről tartott előadást, másnap a 130 éve született Molnár Mária misszionáriusnő életét, továbbá a SRK Múzeumának úrihímzéseit, úrasztali terítőit ismerhették meg a résztvevők Pocsainé Eperjesi Eszter múzeumigazgató segítségével. Az előadásokat áhítatok, közös éneklések és dicsőítések fogták közre.

kép

Az eseményen hivatalosan is bejelentették, hogy jövőre az imanapi füzetet a Tiszáninneni Református Egyházkerület Nőszövetsége állítja majd össze. Földesiné Kántor Mária nőszövetségi titkár nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a reformáció 500. évében ők mutatkozhatnak be a Kárpát-medence reformátussága előtt, és felhívhatják a figyelmet az egyházkerület értékeire.

A Mályi Mécses Központban rendezett konferenciára az egyházkerület minden szegletéből, sőt, Dunántúlról és Tiszántúlról is érkeztek érdeklődők.