Hit és kételkedés: ifjúsági találkozót rendeztek Átányban

Ifjúsági találkozót szerveztek az Egervölgyi Református Egyházmegye konfirmált és konfirmációra készülő fiataljainak Átányban, április 16-án. A rendezvény témája a hit és a kételkedés volt.

kép

Gyakran kételkedünk magunkban, másokban és Istenben is. Milyen okai vannak a kételyeinknek és hogyan lehet ezeket eloszlatni? Főként ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok a 12-16 éves diákok, akik részt vettek az Egervölgyi Egyházmegye és a Refisz közös ifjúsági találkozóján a heves megyei Átányban. A rendezvényre Nagyvisnyótól elkezdve Egeren át Tiszanánával bezárólag érkeztek fiatalok, akik jó hangulatban vettek részt az egész napos programokon.

kép

A találkozó reggeli áhítattal kezdődött: Anda Tibor lelkipásztor egy filmrészleten keresztül beszélt az evangéliumról, arról, hogy mit jelent Isten által kiválasztottnak lenni, gondolatait pedig a Lévay Gimnázium Lámpás Csoportjának dicsőítése egészítette ki. Anda Tibor arra a kérdésre, hogy miért pont egy videobejátszást választott az istentisztelethez, azt válaszolta: olyan kommunikációs formákra van szükség, melyeken keresztül a fiatalok könnyebben megérthetik a Szentírás üzenetét.

– A fiatalok életében nagyon sok a kételkedés. Kevés olyan impulzus éri őket a világban, ami az Istenben való hitben erősítheti őket. Kezdjenek el kételkedni ennek a világnak az üzeneteiben és állításaiban. Kezdjenek megerősödni az Isten országával és a keresztyén élettel kapcsolatban, hiszen ez az egész életüket megváltoztathatja – fejtette ki a noszvaji lelkész.

kép

Ahhoz, hogy a résztvevők feloldódjanak ismerkedő játékokat is tartottak, melyekhez az élménypedagógia eszközeit hívták segítségül a szervezők. A találkozó témáját a Református Fiatalok Szövetségének munkatársa, Pogrányi Károly segítségével dolgozták fel. "A hit Isten ajándéka" – hangsúlyozta többször az előadó, aki szerint bátorítani kell a fiatalokat arra, hogy fogalmazzák meg saját kérdéseiket, amikről aztán közösen tudnak beszélgetni.

kép

A rendezvényre az átányi gyülekezetből és a református általános iskolából is érkeztek diákok. "A találkozó legfőbb célja a fiatalok hitének erősítése és mélyítése. A serdülőkor velejárója a kételkedés, ezért jó, ha ezt nem tekintjük tabunak, hanem beszélünk róla. Emellett nagyon fontos a közösségépítés, az ismerkedés" – mondta a találkozó célkitűzéseivel kapcsolatban a házigazda gyülekezet lelkésze, Ferenczfi Zoltán. Az egyházmegyében egyébként évente kétszer rendeznek ifjúsági- és konfirmandus találkozót, melyeken játékos, interaktív formában közvetítik az evangélium üzenetét. Kojsza Péter