Hamis istenképek

Megtartotta tavaszi lelkész-presbiteri konferenciáját a Magyar Református Presbiteri Szövetség Észak-Borsodi Területi Szervezete. A május 8-i találkozónak a sajóvelezdi református templom adott otthont, ahol igehirdetés, előadás és csoportfoglalkozás is várta az érdeklődőket.

A rendezvényt Pásztor Dániel, a házigazda sajóvelezdi református gyülekezet lelkipásztora nyitotta, aki elmondta, hogy életünk sokszor tele van csüggedéssel és reménytelenséggel. Jézus az út, az igazság és az élet, aki azért jött, hogy legyőzze a "gyászmenetet": a kilátástalanságból jövőképet mutat és arra buzdít, hogy "kelj föl és szolgálj".

kép

"A mi Anyaszentegyházunk sorsa és jövője nem a mi kezünkben van. Nem rajtunk múlott eddig sem és ezután sem rajtunk fog múlni. Lehetnek világmegváltó elképzeléseink, ha azok a mieink, nem lesz belőlük semmi. Ha azok egyeznek az egyház Urának elképzelésével, akkor viszont csoda lesz belőlük. Hiszem, hogy gyülekezeteink jövője az egyház Urának kezében van, aki minden hatalom mennyen és földön, akinek a szavában erő és hatalom van" – hangsúlyozta az egyházkerület lelkészi főjegyzője.

kép

Csikai Sándor, az Észak-Borsodi Református Presbiteri Szövetség elnökének köszöntése után közös énektanulás következett.

Dr. Benke György nyugalmazott református lelkész a hamis istenképekről szóló előadásában emlékeztetett, hogy az istenhit elvesztése a 20. század második felében öltött társadalmi méreteket olyannyira, hogy kérdésessé vált az egyház, a keresztyénség létjogosultsága. "Óriásit fejlődtünk a tudományban és a technikában, de mérhetetlenül megszegényedtünk annak következményeitől. Isten kikerült az életünkből, megszegényedtünk hitünkben, erkölcsi életünkben és reménységünkben”.

kép

Benke György úgy vélte, hogy sokan bálványokhoz, hitpótlékokhoz – horoszkópokhoz, babonákhoz, keleti vallásokhoz és filozófiákhoz, okkult tudományokhoz – fordulnak, de a 2. parancsolat egyértelmű iránymutatást ad: "...ne legyenek neked idegen isteneid énelőttem."

– Az egy igaz isten a Biblia Istene, egyedül ő az, aki féltőn szerető Isten. Ha nem őt tekintjük annak, akkor nagyon megszegényedünk, mert kizárjuk életünkből a világosságot, a reménységet. Ha odafordulunk hozzá, akkor tudjuk az életünket úgy leélni, hogy az gazdag, célravezető és tartalmas legyen – fogalmazott az előadó.

kép

A résztvevők csoportokban beszélgettek az elhangzottakról, majd imaközösségben zárták a szervezet idei első konferenciáját.

Kojsza Péter