Hálaadó a poroszlói templomsüvegért

Április 20-án hálaadó istentiszteletet tartottak Poroszlón a megújult toronysüvegért, toronyóráért, harangokért, felújított parókiatetőért és az Arany Iskola Református vendégházért.

Az ünnepi alkalmon Barna Sándor az egyházkerület püspökhelyettese hirdette Isten igéjét Haggeus 1,2 alapján. Az igehirdetés után a gyülekezet múltját Kovács Dániel ismertette nagyapja kutatásai alapján (Kovács Károly), aki a gyülekezet presbitere volt 45 évig, gondnoka 8 évig.

IMG_20240420_141202

Ezt Pálné Zavanyi Éva beszámolója követte, amiből kiderült: a teljes munkálatok 38 millió forintos összköltségéből 30 millióval Magyarország kormánya, a fennmaradó 8 millió forintot pedig a helyi gyülekezet adta össze. Az elkészülte után felvetődött a toronyóra és harang rendbetétele, amelynek helyreállítására szintúgy rövid idő alatt 1,4 millió forint gyűlt össze.

IMG_20240420_150814

Elek Péter orgonaművész előadása után pedig köszöntések hangoztak el az egyházmegye, a gyülekezet és az önkormányzat részéről is. A templomi liturgia után a gyülekezet kivonult a templomtorony elé, ahol megáldotta Barna Sándor az új toronysüveget és áldást kért a felújított harangszerkezetre, valamint a parókiára és a benne lakókra.


A torony

A tornyot 2022. nyarán vették le három részletben, két hatalmas daru segítségével, majd bő egy évvel később, szeptemberben foglalta el méltó helyét az új. Erdélyi harangláb stílusban készült, Hoór Kálmán építész tervei alapján, Kosecki János ácsmester és fiai által. 34 méter magas, különleges pikkely fedés díszíti az országos szinten is egyedinek számító mohazöld süveget.

IMG_20240420_155944

Mindezek után a parókia udvarán a gyülekezet szeretetvendégséggel várta a résztvevőket, majd Barna Sándor püspökhelyettes az Arany Iskola Református Vendégházat is megáldotta, mely az idei évtől várja a lelki feltöltődésre vágyókat.