Erős hitben

"A hitem mindig elég erős volt ahhoz, hogy legyőzzem a problémákat" – véli magáról Szilágyi István Levente, az MVK Zrt. nyugalmazott igazgatója, aki szakmai pályafutása és közéleti tevékenysége miatt Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet vehetett át a közelmúltban. Református családban nevelkedett és ő maga is sokáig szolgált az egyházban: a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség főgondnoka és a gyülekezet fenntartásában működő általános iskola iskolatanácsának elnöke volt.

kép

Szilágyi István Levente 1943-ban, református családban született Kassán. 1967-ben üzemmérnökként lépte át a Miskolci Közlekedési Vállalat küszöbét, akkor még nem gondolta, hogy végigjárva a ranglétrát egyszer majd a cég vezetője lesz. Először a Beruházási és Műszaki-Fejlesztési Osztály vezetésével bízták meg, majd kinevezték a Fejlesztési és Üzemfenntartási Osztály élére, ahol a járműveken túl az épületek, a villamosvasúti pálya és a technológiai berendezések fenntartásával foglalkozott.

1977-től a vállalat forgalmi osztályvezetőjeként dolgozott, amely tisztséget közel másfél évtizeden keresztül, 1991-ig töltötte be, amikor is a vállalat igazgatója lett. 2005-ben ment nyugdíjba. – Igyekezni kell az elvárásoknak mindig megfelelni. Ez sikerült is, gondolom, hogy ezért mehettem előre különböző beosztásokba – nyilatkozta pályafutásával kapcsolatban a nyugalmazott vállalatvezető, aki nagy örömmel fogadta a több évtizedes munkáját elismerő kitüntetést.

Munkahelyi elfoglaltságai mellett aktív közéleti és egyházi tevékenységet is folytatott: a Regionális Civil Központi Alapítvány és a BOKIK Etikai Bizottságának elnöke, valamint a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség főgondnoka volt. Kurátorként az ő koordinálásával építették újjá a leégett Deszkatemplomot. A gyülekezet fenntartásában működő Jókai Mór Református Általános Iskola iskolatanácsának elnökeként meghatározó szerepet vállalt az intézmény működtetésében. Jelenleg az egyházközség tiszteletbeli főgondnoka és az iskolatanács tiszteletbeli elnöke.

– Édesapám ötven évig szolgált lelkészként, hosszú ideig a tetemvári gyülekezetben. Ő vezetett be az egyházközség tevékenységébe; foglalkozása, nevelése, a tőle kapott útravaló és a családi miliő végig meghatározó volt számomra – mondta a kitüntetett hozzáfűzve, hogy bár voltak próbatételek az életében, de a hite mindig elég erős volt ahhoz, hogy Isten segítségével legyőzze a problémákat.

Fotó: boon.hu