Éltető erő: ünnepelt a Bőcsi Idősek Otthona

Tízéves a Bőcsi Idősek Otthona. A jubileum alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottak a borsodi település református templomában, melyen Pásztor Dániel lelkészi főjegyző mondott igehirdetést, a Lévay Gimnázium diákjai pedig műsorral köszöntötték a szépkorúakat.

Az intézményt 2011. december 31-e óta működteti a Tiszáninneni Református Egyházkerület, ahol rászoruló idősek részére biztosítanak fizikai, egészségügyi és pszichés gondozást. Soha ennyi jelentkező nem volt még a 60 férőhelyes intézménybe. Miskolcról és a megyén kívülről is sokan érdeklődnek, de elsősorban a környező településekről érkezőket látják el.

kép

"Fontosnak tartjuk a keresztyén alapelveken és a krisztusi szereteten alapuló segítségnyújtást, támogatást. A szolgálatról szól intézményünk, és nem a gépies munkavégzésről" – nyilatkozta az október 5-i ünnepségen Kovács Katalin igazgatónő. A fenntartóváltás óta minden nap tartanak áhítatot a lakóknak és a munkatársaknak, valamint rendszeresen részt vesznek a helyi gyülekezet programjain.

kép

Az idős otthon átvételével a bőcsi önkormányzat kereste meg az egyházkerület elnökségét. "Áldás kísérte ezt az öt évet, és az Úr úgy munkálkodott, hogy lelkiekben nem csak az idősek, hanem a munkatársak is gazdagodtak, akiknek nincs könnyű feladatuk, hiszen időskori szellemi leépülésben, kerekesszékes rászorulókat látnak el" – emlékeztetett Jónyer Lajosné, a Tirek Diakóniai Központ vezetője. Kiemelten fontos számukra a szépkorúak gondozása: jelenleg 19 település 451 idősének nyújtanak segítséget, októberben pedig programsorozatot szerveznek, melynek célja felhívni a figyelmet a velük való törődésre.

kép

– Van egy biztos pont ebben a bizonytalan világban, amibe mindig belekapaszkodhatunk, és amiben soha nem fogunk csalódni. Ez az Isten szava és ígérete: "...az Úr, ő az, aki előtted megy, ő lesz te veled; el nem marad tőled, sem el nem hagy téged: ne félj és ne rettegj" – fogalmazott a 5Móz 31:8 alapján mondott prédikációjában az egyházkerület lelkészi főjegyzője. Pásztor Dániel a hálaadó istentiszteleten úgy vélte: hívő, keresztyén reménységünk, hogy oda bízhatjuk életünket a hűséges Isten kezébe. "Kívánom, hogy Istennek ez az ígérete mindennapi éltető erő legyen számotokra. Ez az, ami naponkénti küzdelmeinkben és harcainkban megtarthat, és hiszem, hogy meg is tart minket!"

kép

Az igehirdetést követően a Lévay József Református Gimnázium kórusának műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A település nevében Nagy László polgármester, az egyházmegye részéről pedig Szőnyi Tamás esperes köszöntötte a jubiláló intézmény lakóit és munkatársait.