Élő emlékhely: megújult Tomor református temploma

A reformáció 500. évfordulójának jegyében új köntösbe bújhatott Cserehát egyik ékszerdoboza, a tomori református templom. Az épület helyreállítása két ütemben zajlott: elsőként a tetőszerkezetet hozták rendbe, majd a templombelsőt és külsőt újították fel teljesen. A beruházás 65 millió forintba került.

Még érződik a festékszag a műemlék épületben, ami utoljára az 1800-as évek végén, a templomtető leégését követően esett át nagyobb felújításon, akkor a gyülekezeti tagok adományaiból. Most viszont pályázati forrásból és kormányzati támogatásából válhatott valóra az egyházközség több évtizedes álma.

kép

A beruházás első üteme a Darányi Ignác Terv mintegy 20 millió forintos hozzájárulásával valósult meg, melyből felújították a tetőszerkezetet és a templomudvart. A helyreállítás második részében, melyet már a Reformáció Emlékbizottság finanszírozott a falak festésére, a vízelvezető rendszer kiépítésére és a templom belső terére koncentráltak.

kép

Az épület eredeti állagát idéző kék, vörösbarna és törtfehér színekkel visszafogott, ugyanakkor harmonikus belső teret teremtettek. Restaurálták az eredeti padokat és a szószéket, korszerűsítették a villamoshálózatot, új padlót raktak le és kicserélték a nyílászárókat. A felújítással egyidőben kezdődött régészeti feltárás során a szentélyben fellelt kegytárgytartót is meghagyták, és szintén a kutatás során találtak rá a szakemberek a templom egykori déli kapujára.

kép

"A kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság feladata, hogy minél szélesebb összefogással, méltó módon emlékezzünk meg az egyházújítás jelentős eseményéről, és azért született újjá ez a templom is, hogy a következő ötszáz évet építsük" – fogalmazott a templom felújítása alkalmából rendezett, október 16-i hálaadó istentiszteleten Hafenscher Károly, aki szerint szükség van olyan terekre, ahol átélhetjük a valódi megújulást. A miniszteri biztos úgy vélte: az épület egy találkozási pont a környező falvakban élő, különböző felekezetű emberek számára, ahol méltó módon emlékezhetnek a múltra, ugyanakkor előre is tekinthetnek.

kép

Az ünnepi istentiszteleten Szűcs Endre, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki főtanácsosa mondott igehirdetést, aki a Zsolt 26:8 alapján, személyes élmények felidézésén keresztül arra adott választ, hogy miért van szüksége az embernek templomra. Az igehirdető szerint "a templom az ember honvágya az Isten után; életünket ágain hordozó fügefa, ahol újra és újra megláthatjuk az Urat". Szűcs Endre rávilágított, hogy a templom az Isten utánunk való vágyódásának a kifejezése is. "Atmoszférikus helye és alkalma annak, hogy Istenünk kijelentse, megmutassa magát nekünk, hogy az istentisztelet erőterében az üzenetet közvetítő lelki, szellemi hatásokon, érintéseken keresztül kiábrázolja magát előttünk."

kép

Az eseményen Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egyháztörténész professzora Tomor egyháztörténeti vonatkozásairól tartott előadást, majd Orosz Róbert református lelkész köszönetet mondott a felújításban közreműködőknek. Zárásként az egyházközség gyermekei adtak ünnepi műsort.

Kojsza Péter