„Elég néked az én kegyelmem,…”

Alsóbarcikai Református Egyházközség

Április 21-én a Alsóbarcikai Református Egyházközség hálaadó Istentiszteletet tartott a gyülekezet templomának felújításáért.

A hálaadó alkalmon Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri református egyházmegye esperese szolgált, a II.Korinthus 12, 1-10 alapján hirdette Isten Igéjét.

DSC_4791

„Elég néked az én kegyelmem, …” ezt a néhány szót emelte ki az igehirdető és elmondta – „Az isteni kegyelem különbözik a földi kegyelemtől, nincs emberekhez, emberi számításhoz kötve, nem múlandó, hanem örökké megáll.”

Aztán arra hívta fel a figyelmet, milyen nehéz és milyen hihetetlen, hogy az isteni szózat, itt és most ebben a négy szóban szíven találhat minket. Egy régről ismert, százszor hallott ige csak egyetlen módon képes hatni az emberi szívre, a csoda által. Az Isten kegyelmével kapcsolatban Pál helyzetét idézte a hallgatóság elé, akinek kérése, könyörgése ellenére ezt adja az Úr, „elég néked az én kegyelmem.”

„Próbáld megérteni, hogy senki másnak a kegyelme, nem gyógyíthat meg téged, nem tisztíthat meg téged, nem védi meg szívedet, csak egyedül az ő kegyelme.”

DSC_4737

Az igehirdetés után Bundzik Attiláné a gyülekezet egyik lelkipásztora beszámolt az ünneplés okairól.

Az Alsóbarcikai egyházközség lelkipásztornője elmondta, több oka is van annak, hogy az ünnepséget egy évvel később tartja meg a gyülekezet. A város 70 éves születésnapja mellett Egressy Béni születésének 210. évfordulójára is emlékezni kívántak. Beszéde elején egy, a korábbi újjáépítéshez kapcsolódó kordokumentumból idézett: „Maradék! Maradék! Legérzékenyebben a templomba jöjj el. Melyet bús elejed jajgatva épített, látod, könnyű módon az már a tied lett.”

DSC_4741

Az idézett részhez hozzáfűzte: Sajókazinc reformátussága nemzedékről nemzedékre meghozta a maga áldozatát azért, hogy ez a templom külső megjelenésében is az Úr dicsőségét hirdesse…Most mi mondhatjuk lelki otthonunknak a sajókazinci református templomot, a mi feladatunk az, hogy jó gazda módjára gondoskodjunk róla. „

A felújítással kapcsolatban elmondta, hogy a gyülekezet 2020-as elhatározása után, egy évvel később a” Magyar Templom-felújítási Program” keretében Magyarország Kormánya jóvoltából 14.305.465.-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott, aminek előmunkálatait, szakértői véleményeit a gyülekezet több mint 3 és fél millió forintos önerőből finanszírozta. Az építőipart is érintő válság okán a megnyert összeg nem volt elegendő a felújításhoz:

„Az Úr Isten mégis kedvesnek látta ezt az elképzelést, mert segítő kezet nyújtott a Tiszáninneni Református Egyházkerület. 5 millió Ft támogatást adott ahhoz, hogy a pályázatban kitűzött felújítási munkák maradéktalanul megvalósuljanak.”

DSC_4745

A lelkésznő elmondta azt is, hogy a felújítás során részben megtörtént az ablakok cseréje, a belső térben repedés javítás és festés, a külső homlokzat teljes felújítása, a hajó külső részének egységes simított vakolása, új csatorna került a templom épületére. A kerti terepmunkák elvégzése után megtörtént a szivárgó rendszer kiépítése is a templom körül. Bundzik Attiláné ezután a közel 27 millió forintos felújítás finanszírozását megköszönte Magyarország Kormányának, a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, Kazincbarcika Város Önkormányzatának, a Római katolikus egyházközségnek, a gyülekezet minden tagjának és a Pitypalatty Fúvószenekarnak. A kivitelezést pedig Nagy József András mérnök úrnak, a Seres Projekt Kft. ügyvezetőjének és dolgozóinak.

DSC_4837

„Istené a dicsőség, miénk az öröm.” – mondta és a jövőbeni felújítások kapcsán még hozzátette: „…az Úr segítségével még sok szép tervünk valóra válhat. Adja az Úr, hogy így legyen!”

A gyülekezetet az egyházkerület nevében dr. Molnár Pál, az egyházmegye képviseletében Tirk Tamás főgondnokok, Magyarország kormánya részéről pedig Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte. A környékbeli lelkipásztorok és szolgatársak köszöntésén túl a hálaadó alkalmon a gyülekezet gyermekei énekszóval szolgáltak, majd a gyülekezet megajándékozta a felújításon munkálkodókat. Végezetül a gyülekezet szeretetvendégségre invitálta az egybegyülteket.