Együtt imádkoztak az Ökumenikus Imahét résztvevői

Kiengesztelődés, megbékélés, összetartozás – ezek voltak az idei Ökumenikus Imahét kulcsszavai. A programsorozat miskolci kiemelt alkalmát a Miskolci Egyetem (ME) díszaulájában rendezték január 21-én. A református, evangélikus, görög- és római katolikus, metodista és baptista résztvevők kifejezték összetartozásukat, és lebontották az egymást elválasztó fal köveit.

Krisztus kiengesztelő és megbékélésre hívó szeretete volt a témája a január 22-ig tartó Ökumenikus Imahétnek, melyen a keresztyén felekezetek világszerte közösen imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért. Az idei imamozgalmat az Egyházak Világtanácsa és a Katolikus Egyház szervezte, tematikáját pedig a németországi keresztyének dolgozták ki.

kép

A Miskolci Egyetem részéről először Óváriné Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes, majd Deák Csaba kancellár köszöntötte a résztvevőket. Mindketten kifejezték örömüket, hogy évről évre az egyetem adhat helyet a rendezvénynek, továbbá elismeréssel szóltak az országban egyedülálló Ökumenikus Egyetemi Lelkészség munkájáról. Hangsúlyozták, hogy intézményükben az átlagnál nagyobb szerepet kapnak az egyházak, a Lelkészség tevékenysége pedig túlmutat a diákok lelki gondozásán.

kép

A kiengesztelődés útja

"Jézus Krisztus, a mi Megváltónk lemondott a bosszú minden formájáról, és megbocsátást hozott nekünk" – fogalmazott prédikációjában Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, aki szerint Józsefhez hasonlóan (1Móz50,15-21) nekünk is a kiengesztelődés útjait kell keresünk.

kép

"Ne hánytorgassunk fel egyéni vagy közösségi sérelmeket, hanem a jelent és jövőt tekintve lépjünk előre! Így tervezzük azt az összefogást, együttműködést, amely Krisztus híveinek és tanítványainak ügyét előre viszi!"


Engedelmes szív

Csomós József tiszáninneni református püspök a 72. zsoltár alapján tartott igehirdetésében az engedelmes szívről beszélt.

kép

– Amikor Salamon a trónra ül, és szembesül azzal, ami rá vár, nemcsak mint feladat, hanem mint küldetés, akkor nem akar foglalkozni ellenségeivel, vagy bosszúval, nem kér gazdagságot, hanem azért imádkozik, hogy »adj a Te szolgádnak engedelmes szívet, hogy tudja kormányozni a Te népedet«. Az engedelmes szív az, ami által elvégzi az Isten, hogy a hegyek békét, a halmok igazságot teremjenek.

A szeretet forrása

Ternyák Csaba egri érsek szerint a reformáció 500. évfordulója jó alkalom arra, hogy katolikusok és protestánsok hitelesebben éljék meg a hitet, újra fölfedezzék az evangéliumot és újult erővel tanúskodjanak Krisztusról.

kép

"A megemlékezés kapcsán megtapasztaljuk azt a Szent Páli igazságot, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. A megszakítottság, az elszakítottság után érezzük egyre kiáltóbban annak az igényét, hogy együtt legyünk, hogy egyek legyünk ismét!"

De jó lenne...

"De jó lenne együtt sóhajtani, együtt imádkozni, hogy emelkedő nemzet, emelkedő egyház lehessünk, de sokszor nincs közös akarat. Nem tudunk együtt imádkozni. Hiányzik az összefogás, az összetartás" – világított rá Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki úgy vélte: ahol nincs összefogás, ott az egyházak mutathatnak példát.

kép

– Ahol fájdalmasan szemben áll egymással ember és ember, közösség és közösség, párt és párt, ott mi, egyházak szeretnénk példát adni az összefogásra, mert a mi Urunk Jézus Krisztus erre tanít minket!

Az ökumenikus imaalkalom végén a különböző felekezetek szimbolikusan lebontották az egymástól elválasztó fal köveit, kifejezve az egységet és az összetartozást.

Kojsza Péter