Csobaji Református Tábor

Csobaji református gyerektáborban idén negyven gyerek vett részt melyért hálásak vagyunk a Mindenhatónak. Mivel óvodások és kisiskolások vettek részt a táborban, ezért igyekeztünk játékosan, szemléletesen tanítani a történeteket, énekeket, imádságokat.

Az első nap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról beszéltünk amikor papírból pálmafaleveleket készítettünk és a történettaulás után megpróbáltuk eljátszani, hogy még jobban rögzüljön a gyerekekben. Megbeszéltük, hogy ma milyen utazási szokásaink vannak, mivel utazunk, közlekedünk, ehhez képest milyen lehetőségek voltak Jézus idejében.

Csobaj (4)

A tízórai, történet, ének tanítás után a helyi és a szomszéd település önkormányzatának köszönhetően utaztunk Tokajba, ahol a gyerekek megismerkedhettek a szamárral, a pónival és a lovakkal. Az Egyházkerület által támogatott összegből fizettük ezt a programot (állatsimogatás, lovaskocsikázás), amikor egy gyógypedagógus tartott foglalkozást a gyerekeknek az állatokról. Megetethették, megfésülték a sörényüket, megpucolták a szőrüket. Mivel kevesen tartanak szamarat manapság, nagy élmény volt számukra, hogy találkozhattak egy olyan állattal, melyhez hasonlón utazott Jézus is.

Csobaj (2) conv

Mivel Istennek hála a gyereklétszám meghaladta a foglalkozáshoz megfelelő létszámot egyszerre húsz gyerek vett részt az állatsimogatón, a másik fele lovas kocsikázott, ezzel tudatosítani szerettük volna a régi idők utazási szokásait. Természetesen a foglalkozás után a szekérrel utazó gyerekek mentek az állatok közé és a többiek ültek szekérre és indultak el a lovaskocsival.

Csobaj (5) conv

Második nap a lábmosás történetét tanultuk, mely során a gyerekek talpát temperával kentük be, végig mentek a földre leterített papíron és érkeztek meg a mosdótálhoz, ahol megtörtént a lábmosás.

A gyerekek megtapasztalták, hogy ahogyan haladtak a tál felé, a festék úgy kopott le a talpukról. Megbeszéltük, hogy amikor Jézus felé közeledünk, így jön le rólunk a rosszaság is, a harag, a csúnya beszéd, lekopik rólunk és lelkileg tisztábbak leszünk.

A harmadik nap családi nappá alakult amikor a szülőkkel együtt beszélgettünk, énekeltünk, imádkoztunk, tanultunk. játszódtunk.