Bizottsági jelentések

Május 28-án, miskolci székházának nagytermében tartotta idei közgyűlését a Tiszáninneni Református Egyházkerület. A főgondnoki megnyitót és a püspöki jelentést követően az iskolaügyi, missziói, tanulmányi, kommunikációs és gazdasági bizottságok jelentései hangzottak el.

Bizottsági jelentésekkel folytatódott az egyházkerület idei közgyűlése, a sort az iskolaügy képviseletében Ábrám Tibor nyitotta. Beszámolójában emlékeztetett, hogy a tiszáninneni pedagógiai szakszolgálatot az Országos Református Egységes Gyógypedagógiai Intézetbe integrálták, valamint, hogy három, gyülekezeti fenntartású intézménnyel gyarapodott az egyházkerület területén működő református köznevelési intézmények száma.

kép

Ábrám Tibor elmondta, hogy ebben az évben nem bővül az egyházkerületi fenntartású intézmények köre, és megjegyezte, hogy az átvételek esetében továbbra is fő szempont, hogy "a meglévő iskolarendszer felelős működése biztosított legyen". Ismertette továbbá azt az elképzelést, miszerint jövőre a kazincbarcikai református intézményeket összevonnák, így egy többcélú, közös igazgatású köznevelési intézmény jönne létre a városban.

kép

Az egyházkerületi közgyűlés nyugdíjba vonulásuk alkalmából, a keresztyén nevelés terén végzett, kiemelkedő munkájuk elismeréseként Kövy Sándor-díjat adott Pál-Kutas Dénesnének, az Irinyi János Református Szakközépiskola igazgatójának, Sajtos Istvánné és Papp Lászlóné miskolci tagóvoda vezetőknek és Boda Józsefnek, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon kollégiumvezető igazgatóhelyettesének.

kép

Ifj. Csomós József, a Missziói Bizottság titkára szerint a gyülekezetek, a presbitériumok és a lelkipásztorok legnagyobb kísértése a "napi, gyilkos rutin, a megszokott papipari szakmunka, a minden marad a régiben elv", az egyházmegyei előadók jelentéseit összefoglalva pedig úgy vélte, hogy "nem változik és nem mozdul semmi, de már ez is jó, mert azt jelzi, hogy nem lett rosszabb a helyzet". Jelentésében kitért a havonta tartott református ifjúsági istentiszteletre, a Refitre, melyen keresztül évente közel ezer fiatalt sikerül elérniük.

kép

– Megkörnyékez minket a gondolat, hogy mi döntsük el mi a misszió és mi nem, miközben nekünk nem döntési, hanem maximum felismerési jogunk van, hogy a Missio Dei-be, az Isten missziójába hogyan és mi módon tudunk becsatlakozni. Nem az Egyház mondja meg mi a misszió, hanem az Egyház Ura mutat rá erre folyamatosan, a Lélek által. Ha kérjük és ha adja – mondta.

kép

A Tanulmányi Bizottság jelentését Elek Gabriella titkár tolmácsolta, aki az egyházmegyei tanulmányi beszámolók összegzését követően a lelkésztovábbképzésről, azon belül is a sárospataki teológia szakirányú képzéseiről szólt, melyek keretében kreditpontokat érő kurzusokon vehetnek részt az érdeklődők. A közeljövőbe tekintve azt mondta, hogy "a bizottság megkeresi az egyházmegyék elnökségeit és tanulmányi előadóit, hogy a 2017-es évre vonatkozóan tegyenek javaslatot a lelkészértekezleteken elhangzó előadások témájára".

kép

A nyomtatott sajtó válságára és az objektív újságírás hiányára hívta fel a figyelmet Rácsok András, aki a Kommunikációs Bizottság titkáraként "üdítő kivétel"-nek nevezte az egyházi sajtót, s benne a fokozatosan terjedő ReForrás egyházkerületi magazint. A tirek.hu fő irányvonalaként továbbra is a gyülekezeti események kommunikációját jelölte meg, a református Európa Rádió esetében pedig, a beérkezett jegyzőkönyvek alapján, a jobb vételi lehetőségek igényét fogalmazta meg. Ugyanakkor elismerősen szólt a műsorstruktúra szerves részét képező istentisztelet közvetítésekről és az egyházkerületi média tudósítók munkájáról. Rácsok András a testvérgyülekezeti kapcsolatokat említve arra ösztönözte a gyülekezeteket, hogy "megfontoltan induljanak el ezek irányába, törekedjenek a minőségi kapcsolat építésre és ápolására".

kép

Egeresi Gábor, a Gazdasági Bizottság titkára jelentésében sikeresnek értékelte az egyházkerület tavalyi gazdálkodását, az egyházmegyékből érkező adatokat összegezve pedig elmondta, hogy a gyülekezetek megbecsülik ingatlanjaikat, és pályázati lehetőségeket megragadva igyekeznek azokat szinten tartani, fejleszteni. A diakóniai szolgálat tekintetében arra a következtetésre jutott, hogy azt mindenhol "súlyának és a gyülekezetek teherbíró képességének megfelelően" végzik, különösen ott, ahol diakóniai bizottság működik. A református lelkész örömmel számolt be arról, hogy sok gyülekezet vesz részt a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezett akcióiban.

Az egyházkerületi közgyűlés Ábrám Tibor záró gondolataival, valamint Csomós József püspök imádságával és áldásával ért véget.

Kojsza Péter