„Becsengettek” - Csengettyűs találkozó a Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskolában

Minden tanév kezdetén, a tanórák elején megszólalnak az iskolai csengők, melyek a tanítás és a szorgalmas tanulás kezdetét jelzik sokak számára. A Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskolában azonban nem csak a tanórák kezdetét és végét jelző csengőre figyelhetünk, hanem arra a különleges hangszerre is, amit csengettyűnek nevezünk.

Czentnár Ferenc tanár úr a csengettyűzés nagy mestere iskolánkban. Mind a diákok, mind a tanárok odafigyelnek tanácsaira, tanításaira, hiszen nálunk több csengettyű együttes is működik. A kisdiákokból álló Csingi-ling együttes, a felsősök Harangvirág együttese és a Tanári kar együttese. Így nálunk többszörösen is becsengetnek, becsengettyűznek a lelkes diákok és tanárok. Ezúton is hálásak vagyunk az átadott tudásért.

kép

A csengettyűk megszólaltatásának sikerélménye nem maradt iskolánkon belül. Sokan mások is kedvet kaptak hozzá országszerte. Ezért van lehetőségünk arra, hogy csengettyűs találkozót szervezzünk. Immár hetedik alakalommal került sor 2016. április 15-én az Észak – magyarországi Csengettyű együttesek találkozójára. A rendezvényen tizenhárom együttes volt jelen. A csengettyűk hangján szólaltak meg zsoltárok, dicséretek, komolyzenei darabok és könnyűzenei dallamok is.

kép

Körünkben köszönthettük a Campanella Együttest Nyékládházáról, a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc-szirmai együttesét, az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Csengettyűs Csoportját, a Petőfi Sándor Általános Iskola Kórházi Tagozatának Csengettyű Együttesét, a Debreceni Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és AMI Csengettyű Együttesét, a Reményi Ede Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Harangvirág Együttesét Emődről, a Hernádnémeti Református Általános Iskola Csengettyű Együttesét, a Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola Kampana Csengettyűzenekarát, az Animus Csengettyű Együttest, és a Beatus Csengettyű Együttest Paszabról. Ezúton is köszönjük a fellépőknek, hogy elfogadták meghívásunkat és reméljük sok szép élménnyel gazdagodtak e találkozón.

kép

Nagyon hálásak vagyunk Csomós József Püspök Úrnak, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket. Az alkalom elején szeretettel köszöntötte a jelenlévőket. Gondolataiban felemlegette személyes gyermekéveinek emlékeit, melynek része volt az egykori édesapai műhelyben a kiscsikó nyakából lekerült csengő hangja. Püspök Úr az összhangra, harmóniára, egymásra figyelésre bátorított bennünket. A csengettyűk megszólaltatóinak oda kell egymásra figyelni, a hangokat jól és időben kell megszólaltatni ahhoz, hogy abból egy zenemű legyen. Nekünk is családi körben, gyülekezeteinkben, tantestületekben, munkahelyi, szolgáló közösségekben így kell egymásra figyelni.

Kívánom, hogy mindazok, akik osztoznak e találkozó örömében, akik kedvet kapnak a csengettyűzéshez, akik szívesen veszik a csengettyűk hangját, vagy csak része életüknek a becsengetés, tapasztalják meg mindnyájan a közös szolgálat és az egymásra odafigyelés áldását.

kép

A jövőre nézve már a reformáció 500. évfordulójára készülünk. Iskolánk igazgatója: Dr. Sasné Venczel Ildikó tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy egy év múlva szeretnénk, ha a reformáció korabeli dallamok is megszólalnának a csengettyűk hangján. Hisszük, hogy a csengettyűs találkozó így lesz méltó része a reformáció megünneplésére tervezett rendezvénysorozatnak.

Addig is jó gyakorlást és sok szép áldott szolgálatot kívánunk minden csengettyűs közösségnek.

Bundzik Attila

iskolalelkész