„Az Úr örökké uralkodik.”

Alsózsolcán hálaadó alkalomra hívogattak a református templom harangjai szeptember 7-én délután három órától. Ünnepi istentisztelet keretei között kívánt a gyülekezet hálát adni Istennek a templom megújulásáért.

Az alkalom kezdetén a gyülekezet lelkipásztora, Alexa Gábor köszöntötte a megjelenteket., majd Barna Sándor püspök a 93. zsoltár alapján hirdette Isten igéjét.

„Az Úr örökké uralkodik.”

A kerület püspöke az Ige kapcsán azzal kezdte, hogy mindnyájan megnyugodhatunk, mert biztonságban vagyunk, hiszen az Úr uralkodik. Aztán megannyi híres hadvezér és uralkodó példáját hozva rámutatott, hogy minden erőfeszítésük ellenére a legnagyobb ellenségük felett mégsem tudtak győzedelmeskedni. „Nekünk pedig olyan királyunk van, aki diadalmaskodni tudott még a halál felett is.” - mondta Barna Sándor és még hozzátette, hogy Ő királyként uralkodik, csak észre kell vennünk. „Mert nem a körülmények uralkodnak felettünk, nem a vak sors, hanem Isten.”

DSC_6977

Aztán feltette a kérdést: ebben a zaklatott világban, hogyan adhat ez nekünk megnyugvást? A háború, az éghajlatváltozás, a személyes terheink között, hogyan találhatunk nyugalmat?

A válasz pedig egyszerű, úgy hogy tudjuk, minden az Úr kezében van. „Ez nem azt jelenti, hogy az élet nem tud összezavarodni, de mégis látni kell, hogy Isten kezében van a hatalom és az irányítás.”

Tudnunk kell, hogy az Isten által teremtett rendet nem tudja átírni semmi. Isten hatalma mindenekfelett való. Ezt bizonyítja Jézus a tenger lecsendesítésével is. Ha ezt megértjük, akkor egy feladatunk marad.

„Szentek legyetek, mert én szent vagyok. „-idézte fel az Ige szavát és hozzátette – ebben hatalmas titok rejlik. Mert akkor fog hatást gyakorolni a mi népünk a világra, ha nem úgy él, mint a világ fiai. Ez úgy lehetséges, ha hagyjuk, hogy Isten szava valóban formálja a mi életünket.

DSC_7006

A kerület vezetője azt kívánta, hogy a gyülekezet minden tagja megtapasztalhassa, hogy van kire bízni magát. Mert Ő nem csak hatalmas, hanem irgalmas ura mindannyiunknak.

Az igehirdetést követően a gyülekezet fiataljai az ének és a vers szavával emelték a hálaadó alkalom fényét. Szőnyi Tamás a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese áldást kért a jelenlévő ünneplőkre, és örömét fejezte ki, hogy minden viszontagság és nehézség után az alsózsolcai közösség egy ilyen gyönyörű módon megújult templomért adhat hálát.

DSC_7082

Dr. Molnár Pál főgondnok a kerület nevében köszöntő szavait a 65. zsoltár szavaival kezdte.

„Boldog az, akit te kiválasztasz és magadhoz fogadsz, hogy lakozzék a te tornácaidban; hadd teljesedjünk meg a te házadnak javaival, a te templomodnak szentségével!”

Az Isten házának megújulása mindig csodálatos esemény. S bár Isten mindenütt jelen van, de ahhoz, hogy mi is megérezzük a mindenek felett uralkodó Isten erejét, ahhoz nekünk van szükségünk ilyen hajlékra. Hajlékra, ahol elcsendesedhetünk és hálánkat kifejezhetjük neki.

DSC_7091.2

Az egyházmegye gyülekezeteinek köszöntését Tirk Tamás főgondnok hozta a Kolosséiakhoz írt levélből.

„Az imádkozásban legyetek kitartóak és legyetek éberek. Ne szűnjenek meg hálát adni”

Az egyházmegyei főgondnok a hálát emelte ki és annak fontosságát: „A mai korunkban, amikor azt látjuk, hogy a múlandó és az örök, rohanás és a csend foltokból összerakott világában élünk, akkor jó átélni az imádság erejét és jó rátalálni a hálaadás ajándékára. Mert tiszteletreméltó elődeinknek a hite az, amely összetartó közösséget és gyülekezetet hozott létre itt Alsózsolcán is.”

„És Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhívva.”

A lelkipásztorok nevében Kolumbán Gábor egyházmegyei főjegyző a hála tényén túlmutatva, annak tárgyára hívta fel a figyelmet. A főjegyző a hála fontosságát tovább hangsúlyozta, de a gyülekezet figyelmébe ajánlotta, milyen fontos dolog, még ha jóval kevesebbet beszélünk is róla, hogy milyen hálásak lehetünk azért, hogy Isten kit állít az ő szolgálatában, megköszönve ezzel Alexa Gábor áldozatos odaadó munkáját. Ezen túl pedig azt kívánta a gyülekezetnek, hogy találják meg azt a lelki békét és nyugalmat, ami tovább gyarapíthatja Isten áldását a gyülekezetben.

DSC_7126

Miután az ünneplő közösség elénekelte a 164. dicséret harmadik versét Csöbör Katalin országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a templom megújulásával kapcsolatban. Azt is kifejtette, hogy Magyarország jelenlegi kormánya, mely a keresztény alapokat és értékrendet kívánja megőrizni, továbbra is támogatni kívánja a vidék keresztyén közösségeit.

A képviselő köszntője után Alexa Gábor lelkipásztor elmondta, hogyan újulhatott meg az Alsózsolcai templom. A templom felújítás esedékességét sok körülmény igazolta. Leomlott toronypárkányzat, a falak vizesedése, a megkopott belső tér, a templom fűtés korszerűtlen mivolta. Így a gyülekezet segítséget kért a covid utáni időszakban. Az akkori felmérés és tervezet alapján 100 millió forint előteremtésére volt szükség a templom felújításához.

DSC_7149

Bunyik Emese belsőépítész tervei alapján készült el végül a templom körülbelül 90 millió forintból. A teljes belső megújuláson túl a villamos hálózat is megújult. A falak szellőző vakolatot kaptak, és a statikai megerősítés érdekében a falak „megvarrás” is megtörtént.

Alexa Gábor megköszönte mindazoknak, akik valamilyen formában segítették a 4 éves templomfelújítási munkálatokat. Külön kiemelve Csöbör Katalin országgyűlési képviselő asszony segítségét és közbenjárását.

A templom megújításához Magyarország Kormányának a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül nyújtott 70.000.000 Ft összegű támogatásán túl , a Borsod-Gömöri Református Egyházmegyétől 2.000.000 Ft-ot, Alsózsolca Város Önkormányzatától a padló és a csillár elkészültéhez 5.000.000 Ft-ot, a Tiszáninneni Református Egyházkerülettől a beton alatti elkorhadt padtartó gerendázat, és a beton helyett fából készült új padozat elkészítéséhez 6.500.000 Ft-ot, a gyülekezet közössége pedig 5.000.000 Ft-tal járult hozzá a munkálatokhoz.

A gyülekezet ezt követően megajándékozta a felújítás támogatóit és közbenjáróit, majd a himnusz eléneklésével zárult az alkalom.