Az Úr közelében

Beiktatták hivatalába Mérten Nikolettet, a Tardonai Református Egyházközség lelkipásztorát a település református templomában, június 5-én, vasárnap. A beiktatást Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes végezte, aki az igei köszöntést követően átadta a szolgálatra feljogosító iratokat. A sajókazai születésű, külföldi tapasztalatokkal rendelkező Mérten Nikolettet teljes egyhangúsággal választották meg a gyülekezet élére, tavaly augusztus óta szolgál az egyházközségben.

Ki hengeríti el a követ? – tette fel a kérdést a Jézus feltámadásának története (Márk 16:1-8.) alapján mondott beiktatási beszédében Szőnyi Tamás esperes utalva arra, hogy sokszor aggodalmaskodunk egy-egy helyzet miatt, pedig Istennek mindig van gondja a megoldásra. Emlékeztetett: "a sírból fényesség jön, a feltámadás üzenete, Isten igéjének fénye, s ott, ahol a halál uralkodni szokott, most az örök élet szól".

kép

"Légy tanítója az ifjaknak és öregeknek, vigasztalója a megterhelt szívűeknek és gyászban járóknak, áldott sáfára az Isten kegyelmének." Az egyházmegye vezetője erős hitre, bölcs, szent és bizonyságtevő életre buzdítva iktatta be a szolgálatba Mérten Nikolettet, átadva neki a szolgálatra feljogosító esperesi engedélyt és díjlevelet, a templom kulcsát és az egyházközség pecsétjét.

kép

Mérten Nikolett igehirdetésében "az újat kezdés és a reményteljes folytatás ünnepének" nevezte a beiktatást. "Azért állok ma itt, mert hiszem, hogy Isten ennek a gyülekezetnek jót tervez és arra, hogy az ígérete rajtunk beteljesedjen, mindössze rá kell szolgálnia a mi falunk és gyülekezetünk közösségének (...) Micsoda erőt és bátorítást ad ma is, hogy az Úr tud rólunk, hogy számon tart és lát bennünket." Az igehirdető hangsúlyozta, hogy hatalmas kiváltság bekapcsolódni az Isten tervébe, ezért minden erőnkkel keressük az Úr közelségét és várjuk útmutatását.

kép

A Tiszáninneni Református Egyházkerület részéről először Ábrám Tibor főgondnok mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy Isten mindig reményteli jövőt készít számunkra, s az, hogy milyen lesz, rajtunk is múlik. "Légy példája a hívőknek a beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben és tiszta életben" – biztatta a beiktatott lelkészt.

kép

Pásztor Dániel püspökhelyettes személyes hangvételű köszöntésében, a lelkész szolgálatára nézve azt kívánta, hogy mindig legyen "jó dolog dicsérni az Urat és hirdetni az Ő hűségét", Szűcs Endre püspöki főtanácsos pedig az alábbi igével buzdította a gyülekezetet: "Végül, testvéreim, örüljetek, állítsátok helyre a jó rendet magatok között, fogadjátok el az intést, jussatok egyetértésre, éljetek békességben, akkor a szeretet és a békesség Istene veletek lesz". (2Kor 13:11.)

kép

Az elnökség és a palástos lelkészek mellett Csernaburczky Ferenc, az egyházmegye gondnoka, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Balla György, a település polgármestere is köszöntötte a lelkészt. Kojsza Péter