Atyák és fiak

Lelkesítő5

Július 6-án Abaújváron majd 1000 ember gyűlt össze, hogy a már hagyománynak számító családi napon, a LelkesitŐ 5. alkalmán együtt ünnepeljék Isten gondviselő szeretét. Ezen az éven a téma Családapák volt és ehhez témához kapcsolódtak a bizonyságtevők és az igehirdetők is.

A LelkesítŐ5-re több mint 1000 fő jelentkezőből végül 930-an regisztráltak a szombat reggeli órákban. A vendégek szerte a Kárpát-medencéből érkeztek, még egyiptomi vendége is volt az alkalomnak, de zömében kerületünkből, vagyis Észak-Kelet Magyarországról érkeztek a legtöbben. Gyülekezeteinkből 20-40-50 fős küldöttségekkel is jöttek a családi napra lélekben felfrissülni

DSC_1605

Fotó: Sz. Zsófia

A családi nap kezdetén az érkezés és regisztráció után Tóth Viktória a gyülekezet lelkipásztora és a LelkesítŐ főszervezője köszöntötte az oda látogatókat. Tóth Viktória a hajnali nap indítását hozta a vendégek elé, amikor is 4 órakor a parókia kertjének legmagasabb pontjára kiülve Bibliát olvasva és imádkozva, belátva a LelkesítŐ minden helyszínét, Isten a következő az Igét helyezte a szívére "szent föld az a hely, ahol állsz"(2Móz 3,5) majd még hozzátette: „Isten jelenléte teszi szentté ezt a helyet, és ezért vágyakoznak ide évről-évre egyre többen, mert élő találkozásuk lehet itt Istennel. „

DSC_1437

Fotó: Sz. Zsófia

A nap egészén átívelő téma a családapák szerepe volt, az igehirdetések és a bizonyságtételek is mind- mind ezt a témát járták körbe. A családi nap kezdő áhítatát Barna Sándor, az egyházkerület lelkészi főjegyzője tartotta. Isten Igéjét Pál apostol Thesszalonikaiakhoz írt II. leveléből olvasta az 1.rész 10. verséből.

A püspök helyettes azzal kezdte, hogy mindannyiunk számára természetes az a vágy, hogy Isten ad mellénk egy társat. Ad mellénk valakit, aki szeretni tud és akit mi is szeretni akarunk.

DSC_1494

Fotó: Sz. Zsófia

Ennek a folytatása:” Amikor Isten megadja vágyunk beteljesedését és megszületnek a gyerekeink, akkor a férjből édesapa lesz.” Majd az apa és a gyermek viszonyáról beszélt, hogy már azelőtt szeretjük őket mielőtt megszületnek és ez tőlük független: „Saját szerepemből nagyon sokat tanultam arról, hogy milyen is az Isten feltétel nélküli szeretete az ő gyermekei iránt. Semmit sem tehetnek, hogy szeressem őket, mert én szeretem őket és semmit nem tehetnek azért, hogy ne szeressem őket, mert én szeretem őket.”

A szeretet mindig felelőséggel jár, és Isten saját példáján keresztül mutatja meg, hogy nekünk milyeneknek kell lennünk. Hogy olyan apa figurák legyünk, akik, a példát követve megmutatják másoknak, milyen is az Isten. Megmutatja milyen emberré kell váljunk. Majd Jézus és Isten kapcsolatának példáját hozta az igehirdetésben. Jézus megkeresztelése után szól az Atya és három dolgot mond fiának: „Fiam vagy, szeretlek, és elégedett vagyok veled. Ezt mondja neki még mielőtt egy példázatot elmondott volna, mielőtt meggyógyított volna egy embert, mielőtt hűséges tudott volna maradni az ő megváltói feladatához, mielőtt Isten szeretetéről és megbocsátásáról egy szót is mondott volna.”

Az atyai megerősítés eredménye pedig nem volt más, mint a feltétel nélküli gyermeki bizalom, amit Jézus megőriz egészen a végsőkig. Ennek folytán három olyan tulajdonság van, amit minden apának utánozni kell.

DSC_1457

Fotó: Sz. Zsófia

„Az Istenfélő apa az, aki tehát bátorítja, vigasztalja és arra ösztönzi gyermekeit, hogy Istenhez méltó módon éljenek.”

A családapának elsősorban motiválnia kell a reábízottakat. Bátorítani szóban és jelenlétben. Vigasztalni nem csak szóban, hanem tettben is, és példát mutatni arról, hogy Istenhez méltó életet éljünk.

Ha valakinek nem adatik meg egy ilyen édesapa, akkor a mennyei Atya azt mondja, hogy én itt vagyok, hogyha az anya és az apa el is feledkeznek erről, én soha nem felejtelek el téged, tenyerembe írtam a nevedet, és innentől kezdve nekünk is szól az, amit Jézusnak mond:

„Fiam vagy, szeretlek, és elégedett vagyok veled.”

Szőke Ottó és felesége, a Csáky család, a Gável család zenés bizonyságtétele következtek. Ők csak néhányan azok közül, akik az igehirdetés után a Családapák témáját járták körül. A lelki feltöltődést gyerek programok, kézműves alkalmak színesítették, de az elcsendesedésre és imádságra is volt lehetőség.

Lelkesítő5

Fotó: Sz. Zsófia

Az alkalom megszervezését és lebonyolítását, egy több mint 100 fős „kékpólós” önkéntes csapat munkálta. Akik már napokkal hamarabb megérkezve egészen vasárnapig végeztek mindent háttérmunkát. A sok segítő között mégis kiemelkedő a helyi közösség határozott odaszánása és szolgálata, amely nélkül nem valósulhatna meg a családi nap. A közvetlen feladatokon túl rendszeresen találkoznak a Fiatal felnőttek bibliaóráján szerdánként, januártól pedig minden hónap 6.napján LelkesítŐ imaközösségben készülnek a nyári alkalomra.

Mike Sámuel záró evangelizációja után közel 500 ember ment oda és kérte a lelkészek áldását. A könnyes szemek az őszinte mosolyok jól mutatták, ezeket az embereket megérintette Isten ezen az alkalmon. Köszönet ezért a szervezőknek, akik azért dolgoznak olyan sokat, hogy Isten valóssággá váljon egyre többek életében.


A 2024-es LelkesitŐ véget ért, de a szervezők máris készülnek a jövő évi alkalomra, ahol a Családanyák lesz a téma. Így jövő éven, július 5-én szeretettel várnak újra mindenkit Abaújváron.

Isten mühelyében jártunk

reformatus.hu