Advent: az elcsendesedés időszaka

Egész napos programokat szerveztek advent első vasárnapján a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség Nyilas Misi házában gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek részére. A vendégek délután együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Az első adventi vasárnap istentisztelettel kezdődött a Kossuth utcai református templomban, majd játékos foglalkozásokkal folytatódott a Nyilas Misi házban. Asztali dekorációkat, karácsonyfadíszeket lehetett készíteni, voltak, akik angyalkákat, mások hóembert és csillagokat formáztak a házi alapanyagokban és díszítőelemekben gazdag asztaloknál. A gyerekek adventi koszorút is készíthettek, közben pedig karácsonyi énekeket tanultak, és egymással is jobban megismerkedtek.

kép

"Elsősorban az a célunk, hogy egy olyan napot tartsunk, ahol együtt tudunk lenni, és az ünnepre hangolódhatunk" – mondta Csögör Orsolya szervező. A programot igyekeztek úgy szervezni, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is megszólítsák, és a nehezebben mozdítható felnőtt gyülekezeti tagokat is bevonják.

kép

A beosztott lelkész portálunk érdeklődésére arról is beszélt, hogy az advent az elcsendesedés ideje, ezért nem feltétlenül kell programokkal teletűzdelni a négyhetes időszakot. Fontosabb, hogy lelki gyakorlatot tartsunk az ünnep előtt, és a várakozást helyezzük középpontba.

kép

– Soha nem lesz olyan, hogy a fotelből várjuk a karácsonyt, mindig rohanás lesz, de az, hogy Isten közelségét jobban átérezzük-e, csakis rajtunk múlik. Nem attól szép az ünnep, hogy minden körülményét megteremtjük, hanem ha Krisztus születését szeretnénk valóban átélni – fejtette ki Csögör Orsolya.

kép

A közös ebédet követően nagymamákkal való közös sütögetésre invitálták a résztvevőket, a program zárásaként pedig a vendégek együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját, amit Szabó Sándor belvárosi lelkipásztor imádsága kísért.