A Vizsolyi Biblia útja

EGYH-KCP-20-P-0112

Befejeződött az a felújítási sorozat, mely Károlyi Biblia történelmi útját és annak kultúrális örökségét hivatott tovább örökbíteni. A EGYH-KCP-20-P-0112 pályázat Vizsoly, Gönc, Szerencs és Sárospatak településeket érintette.

A EGYH-KCP-20-P-0112 "Vizsolyi Református Egyházközség templomához és a Vizsolyi Bibliához kapcsolódó egyházkerületi fejlesztések" megnevezésű pályázat célja annak a kulturális útnak a befejezése volt, amely amellett, hogy végigvezeti az érdeklődőt a vizsolyi központtal működő Károlyi-Biblia útján, megteremti annak a lehetőségét, hogy a nevezetességek méltó környezetben legyenek megtekinthetők, továbbá egyházi szálláshely kialakításával akár többnapos tematikus kirándulások is megvalósíthatóak lehessenek az alábbi helyszíneken:

Vizsoly1

Vizsoly: A vizsolyi Biblia és Károli Gáspár munkássága hazánk kulturális örökségi gyűjteményében az egyetlen református Hungarikum, melynek kiadási helyszíne Vizsoly híresült el. A pályázat keretében sor került a templom tetőfedésének cseréje, azbesztmentesítése és a homlokzat felújítása is megvalósult. A templomhajó és a torony faszerkezetei megerősítésre kerültek. A homlokzati falak javítása felújító vakolatrendszerrel történt, a homlokzat páraáteresztő festékkel lett újrafestve. A homlokzat kő elemeinek restaurálása is megtörtént.

Gönc

Gönc: a Károlyi-Biblia „első hazája”, hiszen a bibliafordító itt készítette el a magyar nyelvű fordítást, így Gönc és Vizsoly fontos állomásai ennek a tematikus útnak. A pályázat keretében kialakításra került Göncön egy minőségi szálláshely.

Szerencs_gyülekezeti_ház

Szerencs: két felújítási helyszínnek adott otthont. Egyrészt sor került a Szerencsi templom belső felújítására, ennek részeként új burkolat került elhelyezésre, valamint a fa berendezési tárgyak restaurálása is megtörténhetett. Felújításra került továbbá a templomban található Rákóczi Zsigmond fejedelem tumbájának helyisége, a levezető lépcső. Emellett a templom külső lábazata is helyreállítása került. A szerencsi református gyülekezeti ház külső-belső felújítása is megtörtént, a belső udvar, valamint a kőkerítés helyreállításra került.

Deák_ilona

Sárospatak fogja össze jelenleg is mindazon értékeket, melyek nemcsak a Károlyi Biblia, de egyházkerületünk egész reformáció kori kulturális értékeit őrzi. A tematikus útvonal részeként sor kerülhetett a Deák Ilona épület állagmegóvására, a szükséges tartószerkezeti megerősítésére és a homlokzat felújítására. A födém és tetőszerkezet elemenkénti megerősítését követően elkészült a tető fóliázása, lécezése és a tetőfedés cseréje hódfarkú tetőcseréppel. A homlokzati nyílászárók tanúablak mintájára, de magas műszaki felszereltséggel lettek beépítve. A belső falak cementes vakolatai el lettek távolítva és új lélegző vakolati rendszer készült.

keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2020