A teremtett világért versenyeztek

Magyarország tájai, nemzeti parkok és egészséges életmód – ezek a témák szerepeltek a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola országos környezetismereti és természetvédelmi versenyén, melyet idén összesen mintegy 400 diák részvételével rendeztek meg. A többfordulós vetélkedő május 13-i döntőjébe csak a legjobbak jutottak be.

18. alkalommal hirdette meg környezetismereti és természetvédelmi versenyét a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, melyre nem csak egyházi intézményekből, az ország minden tájáról vártak jelentkezőket. Idén összesen 34 alsó- és 12 felső tagozatos csapat mérte össze tudását. A levelezős fordulókból csakis a legügyesebbek, azaz 22 csapat mintegy 140 diákja jutott be a pénteki döntőbe.

kép

A dobogós helyezéseket ezúttal sem adták könnyen, hiszen lexikális ismeretekre, kreativitásra, ügyességre és gyorsaságra is szükségük volt a diákoknak, akiknek több feladatsort is meg kellett oldaniuk. Voltak, akiknek a villámkérdések és a játékokos feladatok, másoknak a térképhasználat ment jobban, az előre megadott állatokat és növényeket viszont valamennyi tanuló felismerte.

kép

Farkas Lászlóné szervező megkeresésünkre elmondta, hogy a feladatokat a tananyaghoz kapcsolódóan állították össze, ugyanakkor az órai anyag megtanulása önmagában nem volt elég a győzelemhez. A heteken át tartó felkészülés során könyvtárlátogatásra, kutatómunkára és internetes böngészésre ösztönözték a fiatalokat, munkájukhoz még "okos eszközöket" is használhattak.

A verseny témakörei között a növény- és állatvilág, Magyarország tájai, megyeszékhelyei, a nemzeti parkok, illetve az egészséges életmód és táplálkozás szerepeltek, célja az ismeretek bővítésén túl a környezettudatosságra való nevelés volt.

kép

A versenyzőket, szüleiket és felkészítő tanáraikat Hegyesi Károly iskolaigazgató köszöntötte a tornateremben, aki a teremtett világ értékeinek védelmére hívta fel a figyelmet. – A teremtett világ, melyben élünk Isten műve: tőle kaptuk ajándékba, de aztán elfelejtkeztünk róla. Az elmúlt 100 évben több mint 400 emlősfaj halt ki a Földön, bolygónk élővilága pedig a normálishoz képest 114-szer gyorsabban pusztul. A mi generációnk rosszul bánik az ajándékkal, ti viszont tegyetek meg mindent azért, hogy a teremtett világ örökül megmaradjon – biztatta a fiatalokat.

kép

A tanulók teljesítményét négytagú zsűri – Üszögh Lajos, a Miskolci Vízmű Kft. igazgatóhelyettese, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség képviseletében Sallai Ferenc, Szécsényi Marianna országgyűlési képviselő és Ráski Lászlóné, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola igazgatóhelyettese – értékelte a délutáni eredményhirdetésen.

Kojsza Péter