A reformációra emlékeztek a miskolci protestánsok

"A reformáció nemcsak egy ötszáz éves hagyomány, vagy egy szép ünnep, hanem Isten tervének és rendjének megfelelő, ahhoz formálódó életprogram" – hangzott el a miskolci Deszkatemplomban tartott ünnepi istentiszteleten, melyen a város protestáns felekezetei közösen emlékeztek a reformációra.

Október 31-e a reformáció ünnepe annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. Az egyháztörténeti esemény 150. évfordulóján, 1667-ben a II. János György szász választófejedelem által vezetett szászországi evangélikus egyházi főtanács rendelte el, hogy ezt a napot, amelyet a vallásjavítás kezdőpontjának lehet tekinteni, megünnepeljék.

kép

A reformáció 499. évfordulójáról Miskolcon is megemlékeztek. A megyeszékhely protestáns felekezetei közös istentiszteletet tartottak a Deszkatemplomban, melyen áhítat, előadás és zenés műsor várta az érdeklődőket.

kép

Igehirdetéssel Kiss Gyula szolgált, aki azt hangsúlyozta, hogy a reformáció az eredeti állapotra történő helyreállítás. "Egyedül úgy marasztathatjuk Jézust, ha belátjuk, hogy mi vagyunk a vakok, a sánták, és engedünk neki, hogy a rendetlenség, a hamis rendek, és a megcsontosodott szokások helyett Isten rendjét állítsa helyre a szívünkben, a családunkban, az egyházunkban és a nemzetünkben" – fogalmazott a Miskolc-Tetemvári Református Gyülekezet beosztott lelkipásztora. Az igehirdető felhívta a figyelmet arra, hogy a reformáció nemcsak egy ötszáz éves hagyomány, vagy egy szép ünnep, hanem Isten tervének és rendjének megfelelő, ahhoz formálódó életprogram.

kép

Benke György nyugalmazott teológiai professzor a reformáció meghatározó alakjáról, Kálvin Jánosról emlékezett meg előadásában. Ismertette életét kiemelve, hogy munkálkodását mindig a "biblicitás", a Szentírás minél engedelmesebb és jobb megismerése határozta meg.

kép

"A forrásokhoz kell visszamenni, a Szentírás szövegéhez. Egyedül ezek mutatják az utat az életre, az üdvösségre. Magyar népünk történetében, annak zivataros századaiban többször megtörtént, hogy az evangélium, Jézus Krisztus megismerése adott megmaradást, túlélést, megújulást" – világított rá az előadó, aki szerint a 21. században is a Szentíráshoz való odafordulás a megtartó erő. "Ma nagy feladatunk, hogy újra, szív szerint, egyéni döntéseinkben is odaforduljunk a Szentíráshoz!"

kép

Az ünnepi istentiszteleten közreműködött a deszkatemplomi kórus és az Avasi Református Gyülekezet, végül a protestáns felekezetek lelkipásztorai kértek áldást a jelenlévőkre.