A reformációi emlékév református megnyitója - élő közvetítés

Ünnepi istentisztelettel, egész napos programmal várunk minden érdeklődőt január 31-én Debrecenbe, a magyar reformátusság jubileumi évének központi megnyitójára. Ekkor érkezik a cívisvárosba a német protestánsok reformációi karavánja is, mely a reformáció európai városait látogatja meg.

A protestáns világ 2017-ben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is. Január 31-én 14 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a debreceni Nagytemplomban, hivatalosan ezzel veszi kezdetét a Magyar Református Egyház jubileumi éve. Az ünnepi alkalmat, melyen világszerte élő református testvéreink is részt vesznek és szolgálnak, élőben közvetítjük.

kép

Egész napos programkínálat a belvárosban

A nyitó istentisztelet köré egész napos program épül. Kedden reggel 8 órakor áhítatot tartanak a Nagytemplomban, ekkor veszi kezdetét a Debreceni Református Kollégium diákjainak egész napos bibliaolvasása. 10-kor Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről szóló kamarakiállítás nyílik a Déri Múzeumban, 11.30-kor pedig felavatják a kollégium általános iskolájának reformációtörténeti freskóit.

Délelőtt 9 órakor köszöntik a Nagytemplom előtti téren a Németországi Protestáns Egyház reformációs karavánját, mely Genfből indulva, Wittenberg felé tartva meglátogatja a reformáció történetének fontos helyszíneit. A kamion egy a protestáns közösségek múltját és jelenét bemutató, interaktív mozgó kiállítótér. Ekkor nyílik meg – és délelőtt 9-től este 6 óráig látogatható – a református egyház társadalmi szolgálatait bemutató műsorsátor. A nap folyamán a téren teát oszt a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A fedett, fűtött kiállítótérben megtekinthető a Kárpát-medencei protestáns iskolarendszer történetét bemutató vándorkiállítás, kipróbálhatók a Zsinati Ifjúsági Iroda interaktív reformációi játékai, bemutatkozik a Magyar Bibliatársulat, a Kálvin Kiadó, a református cigánymisszió, a menekültmisszió, az ökogyülekezeti mozgalom, a debreceni református egyetemi gyülekezet, a nagytemplomi gyülekezet Immánuel Otthona és a Középkori Templomok útja kezdeményezés. A rendezvényre kitelepül az El Mondo Kávéház.

A reformáció 500 éves lelki, szellemi és közéleti hatása nem csak a múlt hagyatéka, hanem mai napig formálja személyek, közösségek és társadalmak életét. 10.30 és dél között a műsorsátorban külföldi testvéregyházaink és a Kárpát-medencei reformátusság életébe hallgathatnak bele az érdeklődők.

A Reformációi Mozaik tanúságtevői:
Vad Zsigmond espres, Debreceni Református Egyházmegye
Renata Bareikienė, Litván Református Egyház
Alfredo Abas Heras, Spanyol Református Egyház
Kató Béla püspök, Erdélyi Református Egyházkerület
Susan Brown, Skót Egyház
Victor W. C. Hsu, Tajvani Presbiteriánus Egyház
Eva Hoffmann von Zedlitz, Rajnai Protestáns Egyház
Zán-Fábián Sándor püspök, Kárpátaljai Református Egyház
Dimitrios Boukis, Görög Református Egyház
Káli-Horváth Kálmán, RefoRom Budapesti Református Cigány Szakkollégium
Zenei betét a Református Cigánymisszió közreműködésével

Az egész napos program Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus 18 órakor a Nagytemplomban kezdődő koncertjével zárul.

A programokra a belépés díjtalan, szállást, étkezést és parkolást a szervezők nem biztosítanak.

Kalauz egy reformációs sétához

Debrecen a magyar reformáció számos meghatározó eseményének helyszíne. A tizenöt állomásos útikalauz segítségével sétát tehetünk „a reformáció városában" és megismerhetjük a legjelentősebb protestáns emlékhelyeket a „kálvinista Rómában”.