A nagylelkűség művészete

"Párkapcsolati GPS: tervezés és újratervezés" címmel tartottak egyhetes előadássorozatot a Miskolc-Diósgyőri Református Gyülekezetben, a Házasság Hetén. Február 8. és 13. között olyan témák kerültek a középpontba, mint a minőségi idő, a szeretetnyelvek, a kommunikáció, a megbocsátás, a konfliktuskezelés vagy az intimitás.

Gyertyafény mellett kávéval és teával várták a házasulandókat és a házaspárokat a Házasság Hetéhez kapcsolódó előadássorozatra, melynek alapját a gyülekezetben már működő házas kurzus adta. Célja pedig az volt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsanak a pároknak abban, hogyan tehetik jobbá házasságukat, kapcsolatukat.

kép

– Sajnos napjainkban úgy tűnik, mintha a házasság kezdene háttérbe szorulni, ugyanakkor Isten a legkisebb egységet a családban alkotta meg. A házassági szövetséget követően már nem két külön ember él együtt a kapcsolatban, hanem férfi és nő egy testté válik, ami az örökkévalóságban is megmarad. Fontos, hogy felkészítsük a fiatalokat a felelősségre és arra, hogy a mai trendekkel ellentétben ne eldobják, hanem igyekezzenek megjavítani kapcsolatukat – mondta portálunknak Fodor Bertalan ötletgazda, aki feleségével közösen vezette a tréningeket.

kép

Az egyhetes programsorozat záró előadásában Döbrentey Ildikó , az Égből pottyant mesék szerzője és Levente Péter , az ország "Móka Mikije" meséltek kapcsolatukról. Döbrentey Ildikó a nagylelkűség művészeteként határozta meg a házasságot, ugyanis szerinte az áldozatvállalás, az odaadás és az egymás iránti felelősség a hosszú, boldog kapcsolat alapja. Persze fontosnak tartja a szerelmet is, ami "segít a kudarcok, a csalódások és a fájdalmak feldolgozásában".

kép

Azt is elmondta, hogy férjével első látásra szerettek egymásba és negyvennyolc évnyi házasság után is bátran vallják, hogy a házasság nem egy poros, avítt életforma, hanem egy szeretetkapcsolat, melyben mindketten kiteljesedhetnek.

kép

Levente Péter a házasság, a család és a nemzet szétválaszthatatlan egységéről beszélt a résztvevőknek. "Nemzet nincs családok nélkül, családok nincsenek házasság nélkül, házasság nincs férfi és nő nélkül." Úgy vélte, hogy a házasság három alkotóelemének, a léleknek, a szellemnek és a testnek egyensúlyban kell lenniük. "A házasság attól a pillanattól kezdve érvényes, amikor kimondjuk ember és Isten előtt az igent. Onnantól kezdve egymásnak tartozunk felelősséggel!"

Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A Házasság Hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztyén egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Kojsza Péter