A legjobb kutatódiákokat keresték

17. alkalommal tartott Élet- és Környezettudományi Konferenciát a Kutató Diákok Országos Szövetsége, ezúttal Miskolcon, a Lévay József Református Gimnáziumban, február 3-án és 4-én. Az országból ötvenkét diák vett részt a kétnapos eseményen.

A  hét szekcióban és negyvenöt témában versenyző tanulók többéves kutatásaikat mutatták be a szakmai zsűrinek. A témák között szerepelt az egészség- és orvostudomány, biológia, környezetvédelem, ökológia és a természetvédelem.

kép

A rendezvényt péntek délután nyitották meg a gimnázium dísztermében, ahol elsőként Kerboltné Tóth Edit igazgatóhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Azt mondta, megtiszteltetés az iskola számára, hogy otthont adhat a rangos versenynek. Hozzátette: kiválóan akkreditált tehetségpontként elkötelezettek a tehetséges diákok fejlesztésében olyannyira, hogy saját tanulóik közül sokan részt vesznek a Kutató Diákok Mozgalomban.

kép

– Jó látni, hogy a tudomány még mindig sok fiatal számára vonzó, hogy az életöröm, a bohémság, a könnyedség ügyesen megfér a rendszerező gondolkodással, az alapossággal, a kitartással és a megismerni akarással – így fogalmazott Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere, aki szerint az élet- és környezettudománynak egyre nagyobb jelentősége van a mai világban.

kép

"Miskolc fejlesztéseit évek óta a fenntarthatóság, a zöld szemlélet és a környezettudatosság határozzák meg. A város polgárainak egészséges, élhető életteret kívánunk biztosítani. A Green City szemléletét tartjuk szem előtt és szép eredményeink vannak" – mondta, végül megjegyezte, hogy Miskolcon mindig szükség lesz környezettudományokkal foglalkozó szakemberekre.

kép

Szűcs Violetta, a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy a verseny végére kiderül, kik vehetnek részt a Kárpát-medencei megmérettetésen. Ugyanakkor a verseny fő célkitűzésének nem a győzelmet, hanem a kutatás örömét nevezte. "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja" – biztatta a versenyzőket Albert Einstein szavaival.

kép

A versenyen a házigazda Lévay Gimnázium diákjai sikeresen szerepeltek: Grolmusz Fanni 12. c osztályos tanuló az egészségtudomány és farmakológia szekcióban, Varga Fanni 10. e osztályos tanuló pedig farmakológia szekcióban jutott be a Kárpát-medencei döntőbe.

Kojsza Péter