A 450 évvel ezelőtti Gönci Zsinatra emlékeztek

Göncön, a református templomban tartotta őszi lelkész-presbiteri konferenciáját a Tiszáninneni Református Egyházkerület. A találkozón a 450 évvel ezelőtti Gönci Zsinatra emlékeztek. Az 1566. évi esemény egyházalkotmányt hozott a vidékre, mely hitet tett a Szentháromság mellett, elfogadta Kálvin genfi kátéját, és megerősítette a helvét irányú reformációhoz való tartozást.

kép

A résztvevőket Csomós József tiszáninneni püspök, gönci lelkipásztor köszöntötte, aki valószínűsítette, hogy a Gönci Zsinatot egykor a mai katolikus templomban tartották, melyen elfogadták Tiszáninnen alkotmányát. Úgy vélte, az emlékezés Istentől rendelt kötelesség és ajándék egyben.

kép

Fekete Károly tiszántúli püspök a 126. zsoltár alapján mondott igehirdetésében kiemelte, hogy csakis a "korfordító Isten" képes jóra fordítani az Ő népének sorsát, megváltoztatni közösségek és emberek életét. "A korfordító Isten helyreállító akarata Krisztusban kilépett a Sion hegye alá telepedett nép közössége közül, és világméretűvé tette ezt a nagy fordulatot. Ez az igazi helyreállítás, amikor a teremtett világ felfedezheti azt a reformációt, amelyet az Úr Isten hajtott végre" – fogalmazott az igehirdető.

kép

Fekete Károly emlékeztetett, hogy Isten nekünk is adott feladatot: várja a sorsvállaló embert, hogy el ne mulassza az alkalmas időt, amit az Úr Isten már előkészített. "Isten elhozza időről időre a jó fordulat idejét, de a fordulat teljessé lételébe bele kell nekünk is csatlakoznunk, egyénenként, gyülekezetenként, egyházkerületenként, és egyházként is!"

kép

Dienes Dénes egyháztörténész professzor előadásának első részében kifejtette, hogy az 1566-os Gönci Zsinat kiemelkedő történelmi jelentőséggel bírt Tiszáninnenen, ugyanakkor túlmutatott az egyházkerület határain. A 450 évvel ezelőtti tanácskozás után elfogadott alkotmány elsősorban belső rendet szabott: kimondta például, hogy minden lelkésznek legyen Bibliája, de az egyházmegyék lelkészszentelésben betöltött szerepét is megerősítette.

kép

Rávilágított, hogy a tiszáninneni atyák, a kor vezető lelkipásztorai, élükön Károlyi Gáspárral Kálvin János teológiájának tartalmát ültették át hitvallási tételeikbe, túllépve ezzel a Lutheri, s így a politikai hatalom által megengedett kereteken. Az előadó ezt követően a hétköznapok reformációját ismertette, feltárva a korabeli iskolák szerepét, és a tiszáninneni gyülekezetek helyzetét.

kép

Tanászi Árpád könyvtáros, lelkipásztor a templom szomszédságában lévő Károlyi Gáspár Múzeumot, és a Biblia kiállítást mutatta be részletesen, amiket a konferencia után meg is tekinthettek az érdeklődők.

kép

A találkozón közreműködött a Gönci Református Vegyeskar.

megvalosult_magyarorszag_kormanyanak_tamogatasaval_2016

REB-16-E-0050

1.800.000.-Ft

„Reformáció Felső Magyarországon 1566-ig címmel rendezendő nemzetközi konferencia”

Köszönjük a támogatást!