133 éve konfirmált Prügyön Móricz Zsigmond

Az tartjuk errefelé, hogy az ember mielőtt kimondana egy nagy megállapítást, aludjon rá egyet. Az itt jelzett eseményről - mivel a múlt hónapban történt - sokakkal kimondhatjuk, jól sikerült, valamennyiünk épülését és az emberi kapcsolatok őszinte megerősítését szolgálta.

Az eseményen, amely a prügyi református templomban kezdődött, megemlékeztünk Móricz Zsigmond születésének a 145., konfirmációjának a 133. évfordulójáról. Konfirmációja a prügyi református templomban volt 1891 tavaszán.

IMG_2796-min

Színvonalas előadást Szilágyi Péter mezőkövesdi magyar- történelem szakos tanár úr tartott. Előadásának a címe: Móricz Zsigmond és a kálvinizmus.

Négy református gyülekezet tagjai lehettünk együtt: Prügy, Rátka, Taktakenéz és Taktaszada. Különös alkalom nyílt arra is, hogy megismerjük egymás örömeit és a gyülekezetek kihívásait is, amivel minden nap szembesülnünk kell.

IMG_2776-min

A megemlékezésen szeretettel köszönthettük Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszonyt, országgyűlési képviselőnket, a jelenlévők számára nagy öröm volt, hogy elfogadta meghívásunkat és együtt tölthettünk vele is néhány órát, ez alatt az idő alatt ő is kérdezhetett és mi is.

IMG_2772-min

Az előadást követően Prügy község polgármesterének, Csehely Richárd úrnak a meghívására és vezetésével átsétáltunk a Móricz emlékházhoz, ahol szintén nagyon tartalmas időt tölthettünk egymással kötetlen beszélgetéssel.

Köszönetet szeretnénk mondani a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek a támogatásáért, ami éppen ezért, az ilyen alkalmakért is nagyon fontos, köszönjük, hogy megteremtették az Egyházkerületnél ezt a pályázati lehetőséget a tiszáninneni gyülekezetek számára! A Covid kicsit megtanított minket magunkba zárkózni, de ez az esemény is az egymás felé való közeledést eredményezte, meg vagyunk erről győződve.