Isabelle Faust és Alexander Melnikov jótékonysági hangversenye

A kárpátaljai magyarok és ukrajnai menekültek megsegítésére

2022. április 20-án, 19.00 órakor a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imatermében jótékonysági hangverseny lesz Isabelle Faust (hegedű) és Alexander Melnikov (zongora) közreműködésével, a kárpátaljai magyarok és ukrajnai menekültek megsegítésére.

Műsoron Beethoven hegedű-zongoraszonátái:

  • Nr. 4 a-moll op. 23
  • Nr. 5 F-Dur op. 24 ”Frühlings-Sonate”
    – szünet –
  • Nr. 10 G-Dur op. 96

A hangverseny ingyenes, adományokat a helyszínen, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémia sárospataki OTP-nél vezetett számláján gyűjtjük.

Számlaszám: 11734169-20013231-00000000 

IBAN: HU76 1173 4169 2001 3231 0000 0000 SWIFT: OTPVHUHB

Átutalás esetén kérjük, hogy a közlemény rovatba tüntessék fel: „jótékonysági koncert”.

További információ: srta.hu

faust-felix-broede-9-crop-300x300

Isabelle Faust miután nagyon fiatalon megnyerte a híres Leopold Mozart- és Paganini-versenyt, hamarosan rendszeresen fellépett a világ nagy zenekaraival, köztük a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a tokiói NHK Szimfonikusokkal, az Európai Kamarazenekarral és a Freiburgi Barokk Zenekarral. Ez szoros és tartós együttműködéshez vezetett olyan karmesterekkel, mint Claudio Abbado, Giovanni Antonini, François-Xavier Roth, Frans Brüggen, Sir John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Daniel Harding, Philippe Herreweghe, Andris Nelsons és Robin Ticciati. Isabelle Faust gazdag művészi munkássága a hangszeres zene valamennyi korszakát és együttműködési formáját felöleli. A régizenében éppúgy otthonosan mozog, mint a kortárs művek között. Számos felvételét egyöntetűen dicsérte a kritika, és elnyerte a Diapason d’or, a Grammophone Award, a Choc de l’année és más díjakat. Alexander Melnikovval hosszú ideje működnek együtt kamarazenei produkciókban.

melnikov-molinavisuals-crop3-300x300

Alexander Melnikov a Moszkvai Konzervatóriumban szerzett diplomát Lev Naumov tanítványaként. Legmeghatározóbb zenei pillanatai között szerepel egy korai moszkvai találkozás Svjatoslav Richterrel, aki ezt követően rendszeresen meghívta őt oroszországi és franciaországi fesztiválokra. Melnikov fontos díjakat kapott olyan kiemelkedő versenyeken, mint a zwickaui Nemzetközi Robert Schumann Zenei Verseny (1989) és a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny (1991). Az előadást és a zenei programot egyaránt érintő nem megszokott döntéseiről ismert Melnikov érdeklődése korán felébredt a historikus előadásmód iránt, mely egész zenei pályafutását végigkísérte. Legnagyobb hatással Andreas Staier és Aleksej Lubimov volt rá, és rendszeresen fellép olyan nagyszerű régizenei együttesekkel, mint a Freiburgi Barokk Zenekar, a Musica Aeterna és a Berlini Régizene Akadémia, illetve szólistaként koncertezik például az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarral, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a Philadelphiai Zenekarral, az Észak-Német Rádió Szimfonikus Zenekarával, az Orchestre des Champs-Élysées és az NHK Szimfonikus Zenekarral, olyan karmesterek irányítása alatt, mint Mikhail Pletnev, Teodor Currentzis, Charles Dutoit, Paavo Järvi és Valerij Gergiev. Alexander Melnikov állandó fellépő partnere, Isabelle Faust hegedűművész révén került kapcsolatba a harmonia mundi kiadóval, és 2010-ben Beethoven hegedűre és zongorára írt szonátáinak teljes hangfelvételével Gramophone-díjat nyertek, majd a nagyhatású hangfelvételt Grammy-díjra is jelölték.