„Az Igazság békét teremt”

II. Miskolci Ars Sacra fesztivál

Szeptember 13-22. között rendezik meg a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivált az ökumené jegyében, amely idén is a szakrális művészeteken keresztül igyekszik eljuttatni Krisztus szeretet-üzenetét az emberi szívekhez.

Az Ars Sacra Fesztivál budapesti központi helyszínén kívül, egyedülálló városként, Miskolcon önálló fesztivállal kedveskedik az érdeklődőknek, ahol a művészeteken keresztül kívánja hirdetni a Teremtő szeretetét. A fesztivál főszervezője az Éltető Lélek Alapítvány Az idei fesztivál „Az Igazság békét teremt” jelmondattal készül a város és az ország legtehetségesebb művészei segítségével elhozni a szakrális művészetek szépségét Miskolcra.

Mintegy ötven nívós kulturális program ötszáz szereplője várja az érdeklődőket térítésmentesen. Az események között lesznek kiállítások, hangversenyek, irodalmi estek, építészeti konferencia, áhítatok, városi zarándoklat, búcsú, film, családbarát dicsőítő nap, táncház, flashmobok és gálák. A részletes programról a szervezők szeptember 4-én, szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a miskolci városháza dísztermében. A programsorozattal kapcsolatos további információkat az Éltető Lélek Alapítvány közösségi oldalán találhatnak.

A fesztivál védnökei, a négy történelmi egyház vezetői, közöttük a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke is támogatja a programot. A teljes fesztivál magas színvonalú programjai közül mi kettőt ajánlunk olvasóink figyelmében, melyeknek a miskolci református gyülekezetek adnak otthont.

swda

Az egyik Tóth-Vajna Zsombor és Ács Gabriella angol barokk estje szeptember 16-án hétfőn, 18 órakor Belvárosi Református Templomban.

Orgona- és énekkoncert John Blow és Henry Purcell műveiből. Megnyitja: Flach Antal, Nívó- és Pro Museo-díjas művésztanár. A miskolci születésű Tóth-Vajna Zsombor művészi pályafutása jelenlegi szakaszának középpontjában a londoni Royal College of Music doktoranduszaként kutatott angol billentyűs zene áll. Régi billentyűshangszerek specialistájaként számos történeti orgonán adott már hangversenyt Európa-szerte és Amerikában is, mellette pedig saját vagy más együttesek karmestereként szerepel. Kertesi Ingrid növendékeként végzett és Marton Évánál posztgraduális tanulmányokat folytató Ács Gabriella pályája szintén Miskolcon kezdődött, ahol oratórium- és dalénekesként többször sikerrel szerepelt. Műsorukon az angol restauráció két kiemelkedő mesterének John Blow és tanítványa, Henry Purcell művei csendülnek fel.

A második „Dícsérjétek Istent az ő szent helyén” szeptember 17-én, kedden, 18 órától az Avasi Református Műemlék Templomban

sasdw

A 30 éves Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon kórusának jubileumi koncertje, amelynek különlegességeként a templom mindkét orgonáját egyszerre lehet majd hallani. A díszvendég Szegedi Csaba operaénekes, az iskola egykori diákja. Köszöntőt mond Hangóné Birtha Melinda lelkipásztor, míg az eseményt megnyitja Flach Antal, Nívó- és Pro Museo-díjas művésztanár.

Az Avasi Református Templom falai közt zajlik évszázadok óta a város legnagyobb múlttal bíró iskolájának, a Református Gimnáziumnak imádságos-énekes Istendicsőítése. Az 1993-ban újraindított intézmény 30. tanévének utóhangjaként az iskola vegyeskara egykor az intézményhez kötődő alkotók művei mellett újkori dedikációkat szólaltat meg. A koncerten a templom érdekességét jelentő két orgona külön-külön és egyszerre is hallható lesz. Díszvendég: Szegedi Csaba, Junior Príma-díjas operaénekes, az iskola egykori diákja. Orgonán Bereczki Ákos, Herczeg Zoltán és Petró Csaba, brácsán Szabó Eszter, zongorán Flach Antal közreműködik. A gimnázium vegyeskarát Petró Balázs, az intézmény karnagya vezényel